Desert prajitura cu mere si aluat razuit

de oanapl in Prajituri, 14 Oct 2021 | 15681 vizualizari

 

Vă invit să încercați prăjitură delicioasă de sezon, foarte ușor de pregătit.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 550 g făină
  • 200 g unt gras cu min 80% grăsime rece, din frigider
  • 2 ouă și 2 gălbenușuri
  • 100 g smântână grasă fermentata (min. 20% grasime)
  • 100 g zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • esență de lamaie
  • Pentru umplutură:
  • 1,5 kg de mere
  • 150 g zahăr tos
  • o lingură scorțișoară pudră
  • 200 g nuci tocate sau biscuiți zdrobiți
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere si aluat razuit:

Pentru aluat, mixezi într-un bol toate ingredientele, mai puțin făina. Adaugi apoi făina și mixezi doar câteva secunde, fără să frămânți mult. Este vorba de un aluat fraged care nu necesită prelucrare pentru că se va întări. Nu dorim să dezvoltăm rețeaua de gluten din făină. Învelești aluatul în folie de plastic și îl dai 30 de minute la frigider. Aluatul fraged are nevoie de timp de repaos și de răcire.

Scoți aluatul de la rece. Separi 600 g aluat pentru foaia de jos și restul îl invelești din nou în folie și îl bagi la congelator. Întinzi bucata de 600 g direct pe hârtia de copt și apoi tragi aluatul cu tot cu hârtia de copt în tavă.
Înțepi aluatul cu furculița pentru a nu forma bule la copt. Poți da tava din nou la frigider cât timp te ocupi de umplutura de mere.
Dai merele pe răzătoarea mare și le storci bine. Din 1,5 kg mere întregi au rămas 1 kg de mere rase și stoarse de suc.
Între timp rumenești nucile într-o tigaie pentru a le intensifica aroma. Apoi toci nucile și le presari peste aluatul din tavă. Poți folosi și biscuiți zdrobiți (nu pudră).
Merele rase și stoarse le amesteci în castron cu zahărul și scorțișoara și cu puțină coajă rasă de lămâie (opțional). Peste nuci aranjezi stratul gros de mere.
Scoți aluatul din congelator și îl razi pe răzătoarea mare.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. Prăjitura se coace 30 de minute la 180° C si alte 20 de minute la 160° C. Trebuie să fie rumenită, aurie si bine coaptă, atât sus cât și la fund.
Lași prăjitura la răcorit în tavă. Dupa ce s-a răcit se poate tăia cu ușurință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si aluat razuit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

oanapl 1

16.10.2021, 18:12

Vă mulțumesc pentru aprecieri!

Rocsi 1

17.10.2021, 19:52

Grozava prajitura pentru mine!

oanapl 1

18.10.2021, 10:04

Mă bucur că îți place Rocsi!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu morcovi si ghimbir