Dulceata de visine

de RODIMUR in Dulceata / Gem, 2 Iul 2017 | 7536 vizualizari

 

Dulceața de vișine, dulce-acrișoară, este preparată de foarte multe gospodine, pentru că nu este greu de făcut și mai mult decât atât, pentru că este bună la gust, la clătite, la decorat torturi și prăjituri, la tartine dulci, dimineața...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 12 borcane de dulceață de vișine.
En gros, acestea sunt cantitățile de vișine și de zahăr din care ies 12 borcane de dulceață. În fapt, eu fac altfel dozarea acestor ingrediente: la 1 pahar de vișine fără sâmburi, pun 1 pahar de zahăr. Nu contează dimensiunea, sau volumul paharului. Important este să măsurați cu același tip de pahar, atât vișinele, cât și zahărul. Deci 1/1.

 

INGREDIENTE

  • 6 kg vișine
  • 3 kg zahăr tos
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de visine:

Alegeți vișine întregi, tari, proaspete și fără pete. Spălați-le în două-trei ape, lăsați-le puțin la scurs și apoi scoateți-le sâmburii, având grijă să nu le terciuiți (să-și păstreze forma rotundă, pe cât posibil).

Într-o cratiță mare, folosită numai pentru dulciuri, compoturi și dulcețuri puneți tot atâtea pahare de zahăr, câte pahare de vișine curățate de sâmburi. Lăsați cratița 1-2 ore, scuturând-o ușor, ca să se îmbibe siropul cu zahărul pus, după care puneți-o pe aragaz, la foc mic, având grijă să o agitați din când în când.

După ce zahărul s-a topit, se va forma spuma și o veți culege, întețind puțin focul, dar având mereu grijă să nu se reverse peste marginile cratiței.

Din timp în timp faceți proba bobului: picurați sirop cu o lingură pe o farfurie și dacă se formează bob și nu se împrăștie imediat, înseamnă că dulceața este gata.

Mai lăsați cratița pe foc încă un clocot, după care luați-o și puneți-o la un loc ferit, curat și răcoros, ca să se răcească. Aveți grijă să nu ajungă nici un corp străin în dulceață, ca să nu se zaharisească.

A doua zi, când dulceața s-a răcit complet, puneți-o în borcane curate, cu o lingură curată și uscată. Adăpostiți borcanele în cămară, sau într-un loc aerisit, curat, ferit de căldură excesivă, dar și de îngheț.

TIPS-URI

1

Alegeți vișine altoite, tari și proaspete, pentru că sunt mai mari, mai dulci și mai bune.

2

Zahărul conservă fructele, iar dacă veți pune mai puțin, considerând că este prea mult, sau nociv, dulceața va "prinde floare" și se va acri (deci nu va mai fi bună). Același lucru se poate întâmpla, dacă nu legați suficient dulceața.

3

Supravegheați permanent dulceața, pentru că se umflă ușor și se revarsă peste marginile cratiței.

4

Dacă în dulceață ajung stropi de apă, sau dacă borcanele (sau lingura) nu sunt perfect uscate, dulceața se poate zaharisi.

5

Nu puneți dulceața în borcane, decât după ce s-a răcit.

6

Puteți pune cratița imediat pe foc, dacă nu aveți timp să așteptați ca să se înmoaie zahărul, dar aveți grijă ca focul să fie mic, (și agitați mereu conținutul) ca să nu se prindă vișinele de fundul vasului.

7

Dacă vă rămâne sirop, puneți-l într-o sticluță și folosiți-l ca toping la alte dulciuri, sau ca atare, cu apă minerală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

RODIMUR 1

03.07.2017, 15:14

Mulțumesc, Leoaico!

Catalina L 1

14.07.2017, 16:16

trimite si mie tare buna

RODIMUR 1

14.07.2017, 16:50

Mulțumesc, Cătălina pentru apreciere!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de visine