Ficat de porc in sos de vin, cu legume natur

de RODIMUR in Ficat, 27 Ian 2019 | 4227 vizualizari

 

Îmi place mult ficatul (de pui, de porc...) pe care îl pregătesc, de obicei, prăjit rapid la tigaie, pentru consum imediat. De această dată l-am preparat în sos de vin, la cuptor și i-am asociat niște legume natur (cartofi, țelină, morcovi). A ieșit moale și bun, plăcut aromatizat. În fapt, o mâncare foarte gustoasă, excelentă...!

 

INGREDIENTE

  • 400 grame de ficat proaspăt de porc
  • 500 ml de lapte
  • 100-150 ml de vin alb
  • 3-4 cepe verzi
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 lingură de făină albă
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri încărcate de smântână grasă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • Pentru garnitură:
  • 4 cartofi roz mari
  • 2 morcovi
  • 1/2 țelină mare
  • 50 grame de unt
  • Pentru decor:
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • codițele de la ceapa verde
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ficat de porc in sos de vin, cu legume natur:

Ficatul se curăță de eventualele pielițe, se spală bine, se feliază (felii cam de 2-2,5 cm) și se pune în lapte dulce, pentru 30 minute.

După acest interval de timp, feliile de ficat se scot din lapte, se șterg cu prosoape absorbante de hârtie și se prăjesc în uleiul încins, după care se scot din tigaie și se depun pe o farfurie.

În același ulei se călește ceapa verde, tăiată rondele și se adaugă făina albă. Se amestecă, pentru a nu se forma cocoloașe.

Feliile de ficat prăjit se pun în cratița în care se va prepara mâncarea și se adaugă ceapa călită, cu făina și uleiul. Se mai adaugă 150-200 ml de apă, cât să cuprindă feliile de ficat și se dă la foc mic, până ce scade puțin sosul format. Între timp, se mai întorc feliile de ficat pe ambele fețe, pentru ca să se pătrundă bine.

Pasta de roșii se diluează cu vinul alb și se adaugă în vasul în care se prepară ficatul. Se mai adaugă: usturoiul mărunțit, 2 linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, zahărul tos și cimbru. Se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, până ce mai scade sosul și se îngroașă.

Pentru servit, în sos se mai adaugă smântâna, se amestecă bine și se servește cu legume natur (pregătite simultan cu ficatul, ca să fie calde și stropite cu unt) totul fiind decorat cu codițe de ceapă verde, tăiate rondele și cu pătrunjel tocat.

TIPS-URI

1

Este foarte important ca ficatul să fie proaspăt, întreg și să aibă o culoare frumoasă.

2

Porționați cu atenție ficatul, în așa fel încât feliile să nu fie prea subțiri, pentru că se vor usca și întări la prăjit (să aibă cam 2-2,5 cm grosime).

3

Țineți feliile de ficat în lapte rece, timp de 30 de minute.

4

Nu prăjiți tare nici ficatul, nici ceapa, ca să nu se ardă.

5

Când adăugați făina, amestecați, ca să nu se formeze cocoloașe.

6

Pentru ca sosul să fie mai bun și nu prea închis la culoare, este mai bine să folosiți vin alb, cu un gust (demi) dulce.

7

Adăugați smântâna în sos, după ce ați scos preparatul din cuptor, chiar înainte de servire.

8

Pentru garnitură este bine să folosiți cartofi roz (fierți ”în coajă”) care nu se sfărâmă ușor și pot fi tăiați frumos, după preferință.

9

Adăugați sare în apa în care fierbeți legumele. Dacă le fierbeți la aburi, puteți să presărați sare peste ele, când montați farfuria.

10

Stropiți cu unt legumele calde și apoi decorați cu pătrunjel tocat.

11

Pregătiți din timp pătrunjelul tocat și codițele de ceapă, pentru decor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ficat de porc in sos de vin, cu legume natur" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Pateu de ficat