Floare cu mere, nuca si scortisoara

de mirela0911 in Prajituri, 15 Oct 2016 | 610 vizualizari

 

Initial gandisem altceva, dar in timp ce intindeam aluatul pe masa zice fii-mea "Mami, nu faci o floare?" Pe loc mi-a venit in minte genul acesta de floare pe care l-am mai facut doar ca umplut cu ciocolata. Si mi-am zis, oare cum ar iesi cu mere razalite si cateva bucati de nuca? Am avut un pic de emotii, gandindu-ma ca vor iesi merele afara, dar cand am scos-o din cuptor si am vazut ce bine a iesit, mi-am revenit :D  .... dar si ce buna e! :X

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 400 g faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 lg zahar
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • 2 lg ulei
  • lapte cat cuprinde

Pt. umplutura:

  • 1 kg mere
  • zahar dupa gust
  • 1 lg scortisoara
  • o mana de nuca taiata grosier
  • 2 lg zahar
  • 1 lgt scortisoara
  • ou pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Floare cu mere, nuca si scortisoara:

Aluatul: Intr-un bol se pune faina.Se adauga sarea, se amesteca, apoi se face in mijloc o gropita unde se pune drojdia zdrobita si se presara 1 lgt de zahar. Se toarna putin lapte caldut si se lasa 10 minute ca drojdia sa se activeze. Intre timp se incalzeste cca 200 ml lapte in care se pune untul sa se topeasca si restul de zahar. 

Se adauga peste faina uleiul, oul batut si se toarna laptele. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina apoi se rastoarna pe masa de lucru si se framanta aluatul. Daca este nevoie se mai adauga lapte (caldut) sau faina. Se framanta pana se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se lasa sa dospeasca timp in care se vor pregati merele.

Umplutura: Se spala merele, se curata de coaja (sau nu) si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Intr-o cratita se pun la calit impreuna cu zaharul dupa gust, infunctie si de cat sunt merele de dulci. Se lasa pe foc pana scade zeama ce o lasa. Se ia de pe foc, se tempereaza putin apoi se adauga scortisoara. Se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol se amesteca zaharul cu scortisoara.

Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul se imparte in doua parti egale. Se intind doua foi rotunde de aceeasi dimensiune. Una din foi se aseaza pe hartie de copt apoi se transfera in tava cuptorului. Se presara peste aluat zaharul si scortisoara, pastrand o lingura din amestec. Merele racite se pun peste aluat si se niveleaza. Deasupra se presara nuca taiata apoi se pune cea de a doua foaie. Se aseaza pe mijloc o cana cu gura in jos si se taie fasii egale dinspre cana inspre exterior. Se iau cate doua fasii si se rasucesc de doua ori. Se unge deasupra cu oul batut si se presara zaharul cu scortisoara pastrata.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Pofta buna!

 

 

TIPS-URI

1

Daca merele sunt mai zemoase, se poate presara putin gris peste ele.

RETETA IN IMAGINI

Floare cu mere, nuca si scortisoara-0
Floare cu mere, nuca si scortisoara-1
Floare cu mere, nuca si scortisoara-2
Floare cu mere, nuca si scortisoara-3
Floare cu mere, nuca si scortisoara-4
Floare cu mere, nuca si scortisoara-5
Floare cu mere, nuca si scortisoara-6
Floare cu mere, nuca si scortisoara-7
Floare cu mere, nuca si scortisoara-8
Floare cu mere, nuca si scortisoara-9
Floare cu mere, nuca si scortisoara-10
Floare cu mere, nuca si scortisoara-11
Floare cu mere, nuca si scortisoara-12
Floare cu mere, nuca si scortisoara-13

COMENTARII (17)

Rocsi 1

15.10.2016, 19:34

Mirela, numai bunatati ne aduci mereu!

Gherca Daniela 1

16.10.2016, 08:10

super delicioasa si parfumata!

mirela0911 1

16.10.2016, 09:55

Va multumesc mult!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41