Friptura de vita cu legume

de Brindusa in Vita, 8 Iun 2011 | 9003 vizualizari

 

Multa lume evita sa faca friptura de vita pentru ca in final iese foarte tare. Daca, insa, folosesti carne de buna calitate si nu lasi prea mult carnea la cuptor, friptura trebuie sa iasa excelenta.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg muschi de vitel
  • 4 morcovi mari
  • 1 ceapa
  • 5 catei de usturoi
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Friptura de vita cu legume:

Scoate carnea din frigider cu 4-5 ore inainte de a o prepara, ca sa ajunga la temperatura camerei.

Incalzeste cuptorul tare, la 200 C.

Taie morcovii si ceapa rondele, Daca sunt mari, taie cateii de usturoi in doua. Pune legumele pe fundul unei tavi nu foarte mari,  care sa cuprinda carnea.Toarna 100 ml de apa si presara 1 lingurita de sare.

Leaga carnea cu sfoara din loc in loc, ca sa-si pastreze forma. Unge carnea cu ulei si presar-o cu piper (nu cu sare). Pune carnea deasupra legumelor.

Pune tava in cuptor si lasa 30 minute. Dupa aceasta redu temperatura la 180 C si coace inca o ora, pentru o friptura de vita bine facuta. Din cand in cand stropeste carnea cu sosul format.

Scoate tava din cuptor si acoper-o cu o folie de aluminiu. Lasa friptura de vita sa se odihneasca 20 de minute inainte de a o taia. Dupa aceasta taie sfoara cu o foarfeca si cu un cutit bine ascutit taie felii din friptura.

Serveste friptura de vita cu  sosul de legume format in tava si cu garnitura de cartofi frantuzesti

 

 

 

TIPS-URI

1

Ca sa fii sigura ca friptura de vita e bine facuta, cel mai bine e sa-ti cumperi un termometru special. Se infige in centrul bucatii de carne si se baga in cuptor odata cu ea. Pentru o friptura bine facuta, temperatura carnii trebuie sa ajunga la aproximativ 80 C. Pentru o friptura rozalie (sau medium cum zic englezii) temperatura e de 70 C, iar pentru una in sange temperatura este de 60 C.

2

Daca nu ai termometru, e mai greu sa iti dai seama cand friptura de vita e gata, pentru ca depinde de tipul de carne folosit si de grosimea bucatii de carne. Pentru muschiuletul de vita in sange, timpul de coacere este de 40 minute pe kg + 20 min. Pentru friptura medie 50 minute pe kg + 25min, iar pentru friptura bine facuta 60 min pe kg + 30 min.

RETETA IN IMAGINI

Friptura de vita cu legume-0
Friptura de vita cu legume-1
Friptura de vita cu legume-2

COMENTARII (18)

MotanLaOale

MotanLaOale 1

09.06.2011, 08:14

bun bun

Brindusa

Brindusa 1

09.06.2011, 23:00

Gaby, te astept. Dar nu uita sa aduci Alaska!

divainbucatarie

divainbucatarie 1

10.06.2011, 09:34

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!