Galuste cu prune si gem de prune

de Rux in Prajituri, 19 Sep 2012 | 11888 vizualizari

 

Le iubim din copilarie cand ni le pregateste mama cu dragoste si continuam sa le preparam si noi cu placere si amintiri din suflet de copil.............va invit la galuste cu prune si gem reteta Ruxy!

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi mici( potriviti)
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri amidon( le va face pufoase)
  • 2 linguri zahar( brun)
  • un praf de sare
  • vanilie
  • pudra de coaja de portocale
  • 1 ou si 2 galbenusuri
  • un borcanel de gem de prune brumarii( proaspat facut in casa)
  • 5 sau 6 prune mari( sau mai multe daca alegeti sa le faceti numai cu prune)
  • 3/4 de pachet de pesmet
  • 3 linguri ulei de cocos( sau alegeti ce ulei doriti, sau unt)
  • 7 linguri zahar ( brun)
  • vanilie
  • scortisoara
  • faina pentru infainat suprafata si pentru modelat prunele
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste cu prune si gem de prune:

Punem cartofii in coaja la fiert. Cand sunt gata ii scoatem ii lasam sa se raceasca si ii curatam. Eu i-am pus la robot sau se pot mixa cu mixerul ca pentru piure.

Pasta de cartofi se amesteca cu ouale, zaharul, praful de sare, aromele si apoi se adauga faina lingura cu lingura  si la urma amidonul.

De multe ori a face galuste constituie o provocare chiar si pentru veteranele in bucatarie deoarece compozitia este una foarte lipicioasa. Imi aduc aminte cand cu ani in urma m-am apucat de facut galuste singura am vrut sa renunt destul de rapid, din cauza acestui fapt care imi ingreuna munca( le framantam cu mana). insa dupa incercari am gasit o metoda lejera pe care o recomand.

Nu este nevoie sa puneti mai multa faina pana nu se mai lipeste de maini deoarece veti obtine niste galuste foarte fainoase cu un aluat mult prea gros si dens.

Nu este nevoie nici sa atingeti cu mana compozitia. Lasati-o la odihnit pentru 30 de minute apoi luati cu lingura din ea si puneti pe o suprafata infainata. Mai adaugati inca putina faina deasupra si apoi cu mainile date prin faina modelati bucata de aluat in causul palmei. Din acest moment nu se mai lipeste. Vom pune o lingurita de gem si deasupra prunele taiate bucati mici. Daca alegeti sa faceti numai cu prune le puteti taia in jumatati daca sunt mici iar daca sunt mari in sferturi.

Invartim de cateva ori in mana aluatul umplut avand grija sa nu iasa umplutura si aducem de dedesubt  aluat ridicandu-l si lipind capatul. O incercare doua si ne prindem iute de miscare.  Mai trecem galusca prin putina faina ii mai dam din nou forma in causul palmei si o lasam in apa care clocoteste intr-un vas sa fiarba pentru cateva minute panao vom pregati pe urmatoarea. 

Intre timp am preparat si pesmetul delicios si aromat. Am incins uleiul de cocos in tigaie, am pus pesmetul, zaharul , vanilia, scortisoara si am rumenit totul cu grija sa nu se arda, intorcand cu lingura din cand in cand.

Scoatem galustele cu spumiera si le tavalim prin pesmetul rumenit.

Le servim cu mare placere, sunt o nebunie delicioasa!

 

RETETA IN IMAGINI

Galuste cu prune si gem de prune-0
Galuste cu prune si gem de prune-1
Galuste cu prune si gem de prune-2
Galuste cu prune si gem de prune-3
Galuste cu prune si gem de prune-4
Galuste cu prune si gem de prune-5
Galuste cu prune si gem de prune-6
Galuste cu prune si gem de prune-7
Galuste cu prune si gem de prune-8
Galuste cu prune si gem de prune-9
Galuste cu prune si gem de prune-10
Galuste cu prune si gem de prune-11
Galuste cu prune si gem de prune-12
Galuste cu prune si gem de prune-13
Galuste cu prune si gem de prune-14

COMENTARII (61)

Panacris

Panacris 1

10.03.2015, 18:52

tarasmariana

tarasmariana 1

10.03.2015, 20:22

Catalina L

Catalina L 1

10.03.2015, 20:27

Ce bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24