Gogonele in otet

de merisor in Muraturi, 3 Oct 2014 | 2749 vizualizari

 

Voi prezenta in aceasta reteta doua variante de gogonele murate, pe care le fac eu in fiecare toamna.
Diferenta intre ele nu este prea mare, doar la culoare si la taria lor mentinuta peste iarna.
Nu voi trece cantitati fixe, dar voi explica in reteta cat pun la fiecare borcan.

 

INGREDIENTE

  • gogonele(cca 3 kg)
  • otet
  • apa
  • sare
  • zahar
  • foi de dafin
  • condimente pentru muraturi
  • graunti de usturoi
  • rondele de ceapa
  • maciulii si lujere de marar(uscate)
  • Optional: conopida, sfecla rosie
Portii: 7
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogonele in otet:

In prima varianta pregatesc gogonelele ca si castraveciorii bulgaresti.

Se aseaza pe fundul borcanelor maciulii de marar, rondele de ceapa si catei de usturoi curatati, apoi incepem sa indesam gogonelele astfel incat sa nu se sparga, dar sa nu ramana spatii goale, prea mari sau prea multe.

Eu am folosit borcane de 1700 gr.

Se adauga peste gogonele 1 lingura mai cu varf de sare, 5 linguri zahar si 1 lingura cu condimente pentru muraturi.

Borcanul in partea de jos are un semn, o dunga.

Se adauga otet pana la acea dunga, dar eu am masurat cam 150 ml otet, am pus in toate aceasta cantitate, intrucat nu toate vor avea suprafata la fel de acoperita, pentru ca nu toate gogonelele sunt de aceeasi dimensiune.

Se completeaza cu apa pana se umple borcanul, apoi se infileteaza capacul.

Se aseaza borcanele in vase adanci, care se vor umple cu apa, dar fara sa depaseasca 3/4 din inaltimea borcanelor.

Se pun vasele pe foc si se lasa aproximativ 10 minute dupa ce apa a atins punctul de fierbere, si gogonelele si-au schimbat usor culoarea spre galben.

Dupa stingerea focului, se vor lasa borcanele in apa pana se racesc definitiv

In cea de-a doua varianta, se aseaza gogonelele in borcane, peste  1-2 maciulii de marar, 2-3 rondele de ceapa si 2-3 catei de usturoi, apoi se va pune apa peste ele, pentru a masura cantitatea de lichid necesara.

Se varsa apa din ele si se va pune intr-un vas pe foc 1 parte otet si 3 parti apa.

La aceasta cantitate de lichid se vor adauga 2 linguri de sare grunjoasa si 10 linguri de zahar, 4-5 foi de dafin si un pachet cu condimente pentru muraturi.

Se  fierbe lichidul nu mai mult de 2-3 minute dupa ce a atins puncul de fierbere, apoi se adauga fierbinte peste gogonelele din borcane.

Se infileteaza capacele si se acoprera borcanele cu o patura pentru ca racirea lor sa fie lenta.

 

TIPS-URI

1

Spatiile goale dintre gogonele se pot completa cu rondele de morcovi sau manunchiuri de conopida.

2

Lichidul fiert, se poate gusta si se adauga otet, zahar si sare dupa preferinte(eu de obicei mai adaug zahar pentru ca ne plac mai dulci).

3

Pentru un plus de gust si culoare se pot adauga printre gogonele, felii de sfecla rosie.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Gogonele in otet 345221
retete culinare - Gogonele in otet 345222
retete culinare - Gogonele in otet 345223
retete culinare - Gogonele in otet 345224
retete culinare - Gogonele in otet 345225
retete culinare - Gogonele in otet 345226
retete culinare - Gogonele in otet 345227
retete culinare - Gogonele in otet 345228
retete culinare - Gogonele in otet 345229
retete culinare - Gogonele in otet 345230

COMENTARII (39)

babi5 1

04.10.2014, 08:32

Si mie imi plac

Anett 1

04.10.2014, 11:22

Dya Daniela Andrei 1

04.10.2014, 21:55

Grozave! Ce pofta mi-ai facut

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L