Insule plutitoare

de Brindusa in Prajituri, 12 Noi 2011 | 3925 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 150 g + 220 g zahar tos
  • 100 g migdale, taiate grosier
  • 5 albusuri (galbenusurile vor fi folosite la creme anglaise mai jos)
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
  • creme anglaise (reteta urmeaza)

Pentru creme anglaise

  • 5 galbenusuri
  • 120 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon(optional)
  • 230 ml lapte
  • 2 pastai de vanilie (eu am folosit vanilie bourbon din Madagascar si vanilie din Mexic)
  • 1 lingura coniac (optional)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Insule plutitoare:

Pentru creme anglaise: Amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul intr-o craticioara. Cu un mixer bate la viteza mica, pana ce crema se intareste si se albeste (cam 3 minute). Adauga amidonul si amesteca-l bine.
    Taie pastaile de vanilie in doua pe lungime si cu un cutit razuieste semintele. Pune tecile de vanilie in lapte si incalzeste-l pana aproape de fierbere. Amestecand continuu, toarna in fir subtire laptele in crema de oua. Pune inauntru si pastaile de vanilie.
    Pune crema pe foc foarte mic si amesteca incontinuu, pana ce se ingroasa. Aceasta crema nu trebuie sa fie foarte densa, ci mai fluida. Ai grija sa nu fierbi crema, pentru ca se poate branzi.
    Strecoara crema, apoi adauga in ea semintele de vanilie si amesteca bine. Pune creme anglaise la racit.
    Pentru meringue: Incalzeste cuptorul la 120 C. Bate albusurile la viteza mica, pana ce se intaresc putin, 1 minut. Adauga 220 g zahar, putin cate putin, si mixeaza la viteza mare pana ce spuma se inatreste si capata o textura stralucitoare. Adauga esenta de vanilie si mai bate putin s-o incorporezi.
    In tava de aragaz pune hartie de copt si cu ajutorul a doua linguri pune pe ea bile din albus. De fapt le poti face in orice forma doresti, dar eu nu ma prea descurc cu poshul, asa ca am facut niste forme mai rustice :)

    Coace bezelele cam 45 de minute, sau pana cand se intaresc. Raceste-le in tava si scoate-le cu grija, abia cand sunt reci.
    In timp ce bezelele sunt in cuptor, e timpul sa faci garnitura de praline. Mai intai unge cu unt fundul unei tavi, pentru ca pe el o sa pui pralinele la racit.
    Intr-o cratita mai mica pune 150 g de zahar. Pune cratita pe foc mic si lasa zaharul sa capete culoare maronie pe margine. Cu coada unei linguri de lemn adu acest zahar topit catre centru. Amesteca in acest mod, pana ce tot zaharul s-a topit. Ai grija sa nu dai focul prea mare, ca sa nu se innegreasca zaharul (va avea un gust amar). De asemenea ai grija sa nu atingi cu mana zaharul ars pentru ca e FOARTE fierbinte si arde foarte rau. Eu, cu toate ca stiu, de fiecare data cand lucrez cu caramel, o patesc. Chiar si acum, cu greu scriu la tastatura, caci degetul aratator are o mica arsura :( Eee, o sa treaca :) Desertul asta a fost asa de bun, ca a meritat.
    Sa continuam: cand tot zaharul e caramelizat, pune in el migdalele si amesteca-le bine. Toarna pralinele pe fundul tavii unse cu unt si intinde-l in strat subtire. Toate aste se fac repede, pentru ca prin racire caramelul se intareste foarte tare. Cand pralinele s-au racit, rupe-le in bucati mici.
    Pentru servire, pe o farfurie mai adanca pune cateva linguri de creme anglaise cu1-2 bezele deasupra. Presara cu praline. Si lasa-te sedus de aromele si texturile acestor Insule plutitoare.

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Insule plutitoare-0
Insule plutitoare-1
Insule plutitoare-2
Insule plutitoare-3

COMENTARII (13)

Anamaria7 1

13.11.2011, 00:01

mmm, ce insulite duulci as trai si eu pe asa o insulita

MIUTA 1

13.11.2011, 18:54

Wooouuuu ce bunaciune
Minunat

mirela0911 1

13.11.2011, 19:31

Ce denumire si ce bunaciune

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41