“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri, 15 Dec 2011 | 3643 vizualizari

 

In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri.
Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate.
Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline, care adauga un plus de aroma.
Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an.
Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor.
Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra.

 

INGREDIENTE

  • 2 litrii lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza -muselina  
  • rozmarin  
  • ardei iute
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”:

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.

Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la  frigider.

Acesta se consuma uns pe lipie arabeasca sau se foloseste pentru prepararea unui mare numar de aperitive:“mezze”.

Pentru labaneh concentrat se mai lasa 2-3 zile la frigider; se recomanda schimbarea muselinei dupa 24 de ore.

Bilutele de labaneh se pun in borcane sterilizate in prealabil si se adauga  ulei de masline virgin.

Se pot condimenta optional cu oregano verde, rozmarin sau ardei iute.

Se scot bilutele de iaurt pe un platou si se servesc cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137799
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137800
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137802
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137803
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137804
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137805
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137807
retete culinare - “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit” 137808

COMENTARII (35)

Mihaela11_jo 1

22.12.2011, 18:17

Kamy

VERONICA2607 1

19.03.2012, 17:15

tare reteta!!!

Mihaela11_jo 1

22.03.2012, 09:03

Veronica

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18