Lapte de pasare

de simona72 in Mancare copii, 28 Mai 2016 | 1399 vizualizari

 

Este desertul copilariei mele, l-am adorat dintotdeauna si sincer, nu l-am mai facut de foarte multi ani. Este primul desert pe care am invatat sa-l fac. Nu m-am gandit niciodata sa va aduc reteta asta, dar vazandu-l la tv pe Raimond Blanc facand desertul, subit mi s-a facut dor. Ce sa zic, cand il urmaresti pe marele chef nu se poate sa nu inveti cate ceva, sa nu-i furi cate-o idee.


Drept urmare, am purces sa fac Ile flotante sau Lapte de pasare, cum ne este cunoscut noua. Si inca ceva, este cu dedicatie pentru copii…iar daca este vreun copil care nu a mancat acest desert, urgent, da urgent sa fie pregatit de mamici impreunca cu cei mici…

 

INGREDIENTE

  • 1 litru lapte
  • 4 oua marime medie(daca se poate de casa)
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 1 pastaie vanilie
  • 5 linguri zahar fin sau pudra
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • Extra:
  • 2-3 linguri zahar alb
  • 50 ml apa
  • 1 pumn migdale sau nuci
Portii: 5
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lapte de pasare:

Punem zaharul brut la fiert impreuna cu pastaia de vanilie, crestata pe jumatate si scoase semintele din ea si puse in lapte. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Cand laptele da in clocot tragem cratita deoparte. Scoatem pastaia de vanilie si spumam laptele.E bine sa faceti desertul intr-o cratita cu fund dublu si cu gura cat mai larga.

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pentru 2-3 minute. Adaugam zaharul fin treptat si mixam pana obtinem o bezea ferma. Procedam la fel ca si la mereng. Mixam albusurile aproximativ 10 minute. La final adaugam zeama de lamaie. Introducem o lingura mare in laptele fierbinte, luam o lingura de bezea si o punem in laptele fierbinte. De fiecare data introducem lingura in lapte inainte de a pune bezea in lapte…se procedeaza ca si atunci cand faceti galuste pentru supa…Se lasa spatiu intre galustele de bezea pentru ca se vor umfla atunci cand laptele da in clocot. Se lasa sa fiarba 2 minute pe o parte sip e alta. Se scot galustele cu o spumiera pe o tava/platou cu hartie de copt. Laptele ramas se strecoara. Amestecam cu un tel galbenusurile si punem peste ele cate putin lapte fierbinte, avand grija sa nu le coacem dintr-o data. Se pune amestecul intr-o craticioara si se lasa sa fiarba pana se ingroasa…se face un sos. Se lasa sa se raceasca.

Optional: se pun 2-3 linguri zahar cu 50 ml apa intr-un ibric. Se lasa sa scada apa pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Se adauga migdalele sau nucile(migdale am folosit eu plus 1 lingura lichior Amaretto) zdrobite. Se amesteca si se toarna imediat amestecul pe o bucata de hartie de copt sau pe o plansa din silicon. Se lasa sa se raceasca. Se marunteste bine zaharul caramelizat cu migdalele pana obtinem un praf fin…”praful magic”. Pentru maruntire se foloseste un robot de bucatarie sau un blender.

 

Asamblare: se pune sos intr-o cupa/pahar, peste se adauga bulgarasi, peste bulgarasi presaram “praf magic”. Un desert cu adevarat magic, lejer si aromat si-ti vine sa-l mananci fara oprire. Sa va fie de folos!!

 

RETETA IN IMAGINI

Lapte de pasare-0
Lapte de pasare-1
Lapte de pasare-2
Lapte de pasare-3
Lapte de pasare-4
Lapte de pasare-5
Lapte de pasare-6
Lapte de pasare-7
Lapte de pasare-8
Lapte de pasare-9
Lapte de pasare-10

COMENTARII (19)

dantes

dantes 1

29.05.2016, 16:56

Bun!

Rocsi

Rocsi 1

29.05.2016, 20:48

Nu am mancat niciodata, dar as face la vara, cand sunt toti acasa, ca poate am succes cu el

Gherca Daniela

Gherca Daniela 1

30.05.2016, 08:37

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!