Mos Craciun cu saniuta

de ANNA_46 in Dulciuri, 7 Ian 2013 | 1567 vizualizari

 

Cineva tare s-a bucurat de Mos Craciun cu saniuta lui.

 

INGREDIENTE

  • 400 gr. faina
  • 125 gr. zahar
  • 250 gr. unt
  • un praf sare
  • un pliculet zahar vanilat
  • un galbenus ou
  • coaja rasa de lamaie (optional )
  • Pentru decupat : sabloane
  • Pentru glazura:
  • doua sau mai multe albusuri ou ( la un albus e necesar cca. 7-8 linguri zahar praf )
  • colorant alimentar rosu
  • pungulite sau ornator
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mos Craciun cu saniuta:

Din ingredientele de mai sus framantam un aluat. Punem doua ore la rece. Intre timp pregatim sabloanele, dupa imaginatia fiecaruia ( eu am avut urm. dimensiuni : renii, inaltime:18 cm., lungime: 14 cm., saniuta : inaltime 18 cm. , lung. 26 cm., barita : lung. 25cm., Mosulica: inaltimea 14 cm., latimea: 7 cm., sezutul : lung. 7 cm. , latimea :4cm., spatarul:lung. 8cm., latimea :4 cm., batonasele ( intre reni ) le formam intre palme si taiem la 4cm.

Preincalzim cuptorul la 180 °C. Punem hartie de copt pe masa de lucru, intindem aluatul destul de gros. Cu ajutorul sabloanelor si varful unui cutit mai micut decupam cu grija toate formele cu pereche si accesoriile marunte. Decupam si cateva fasiute ptr. locurile sensibile ptr. orice eventualitate. Luam marginile aluatului ramas, taiem cu o foarfeca jur imprejur, asezam pe tava, coacem cca. 15-20 minute, pana devin putin maronii. Lasam bine la racit.

Amestecam cca. 7-8 linguri zahar praf cu un albus ou, pana la o consistenta potrivita ( nici prea tare , nici prea lichida, daca enevoie adaugam cateva picaturi de lamaie ). Asezam folie de aluminiu pe o tava dreapta sau suport din placaj ptr. prajituri, asezam renii si saniuta fata in fata, le glazuram frumos, pe cat posibil sa nu curga pe margini ( la saniuta putem face semn unde vine la urma sezutul si spatarul ).

In timpul glazurarii nu le miscam, ptr. ca acestea se vor inmuia repede si se pot rupe, daca avem astfel de surprize, le apropiem din nou , glazuram peste, lasam la uscat ( de preferat peste noapte ).

Ziua urmatoare le intoarcem cu grija, daca am avut surprize, topim o lingura de zahar, lipim locul, punem si peste o fasiuta, tot cu zahar topit (oricum se va glazura si nu se va vedea), lasam un timp la uscat. Partea cealalta a renilor vine tot alba, iar partea cealalta a saniutei, rosie.

Dupa fiecare glazurare se va lasa peste noapte la uscat. La montare ,se va lipi mai intai saniuta de reni, iar dupa uscare , vin intoarse cu grija, se lipesc sipculitele, bancheta, spatarul si Mosul de partea laterala a saniutei. La barbita lui lasam glazura putin mai tare. Batonasele vin si ele lipite pe ren. Dupa ce am lipit tot , le fixam cu ceva ( eu am stivuit carti langa, ca sa nu se miste ).

Dupa ce s-a uscat bine, ridicam cu grija si presaram bogat cu zahar praf.

Este de lucru , dar a meritat, bucuria a fost deplina.

Va doresc : Pofta buna !

 

TIPS-URI

1

Putem folosi si aluat de turta dulce.

2

Daca dorim , putem glazura numai o parte.

RETETA IN IMAGINI

Mos Craciun cu saniuta-0
Mos Craciun cu saniuta-1
Mos Craciun cu saniuta-2
Mos Craciun cu saniuta-3
Mos Craciun cu saniuta-4
Mos Craciun cu saniuta-5
Mos Craciun cu saniuta-6
Mos Craciun cu saniuta-7
Mos Craciun cu saniuta-8
Mos Craciun cu saniuta-9
Mos Craciun cu saniuta-10
Mos Craciun cu saniuta-11
Mos Craciun cu saniuta-12
Mos Craciun cu saniuta-13
Mos Craciun cu saniuta-14
Mos Craciun cu saniuta-15
Mos Craciun cu saniuta-16
Mos Craciun cu saniuta-17
Mos Craciun cu saniuta-18
Mos Craciun cu saniuta-19
Mos Craciun cu saniuta-20
Mos Craciun cu saniuta-21
Mos Craciun cu saniuta-22
Mos Craciun cu saniuta-23
Mos Craciun cu saniuta-24
Mos Craciun cu saniuta-25

COMENTARII (38)

ANNA_46 1

08.01.2013, 23:57

Multumesc frumos Diana

Bucatardinpasiune 1

05.02.2013, 12:48

ce dragut!!!!!!!!!!

ANNA_46 1

05.02.2013, 18:56

Multumesc frumos Bucatardinpasiune

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04