Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki

de Cristi Roman in Mancaruri de legume, 7 Mar 2012 | 7000 vizualizari

 

M-am gandit sa va mai aduc in fata cate ceva din activitatea in restaurantul asiatic in care lucrez, iata, de mai bine de un an….ca tare repede trece timpul.

Uneori ajut la prepararea bufetului de la pranz, pe care il avem joi si vineri. Eu ma ocup sa gatesc orezul prajit cu ou si taiteii cu legume (noodless).
Astazi am sa va arat cum fac eu orezul prajit cu ou in stilul teppanyaki – metoda principala de gatit in restaurantul nostru. Teppan este o masa mare de otel sub care se afla foc iar mancarea se frige pe aceasta masa, in fata clientilor – acest stil se cheama teppanyaki – un concept extrem de popular in Japonia, de unde provine, dar care se bucura de succes din ce in ce mai mare in toata lumea (in Bucuresti se gatea asa la Benihana, sincer nu mai stiu acum care mai e situatia - cei din Bucuresti poate imi spuneti).

Sunt putini chefi teppanyaki in lume non-asiatici, asa ca sper sa ma ajute in cariera ce-am invatat pana acum si ce mai am de invatat (muuuuuuuuuuult de tot), indiferent in ce tara ma voi afla in anii urmatori.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg orez gatit la aburi;
  • 3 oua;
  • 30 ml ulei de masline;
  • 20 ml ulei de susan;
  • 20 de grame un t de usturoi (un t frecat cu sos de soia si cu usturoi maruntit);
  • 50 ml sos de soia;
  • sare, piper dupa gust.
Portii: 20
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki:

Dupa ce masa de otel s-a incins bine, am turnat uleiul de masline si l-am uniformizat cat mai mult pe suprafata centrala cu ajutorul celor doua “mistrii” – obiectele clasice de gatit pentru stilul teppanyaki. Am batut apoi doua oua din cele trei si le-am turnat pe masa incinsa, amestecandu-le, precum as face oua in tigaie. Le-am “rupt” apoi in mici bucatele.

Am pus peste oua apoi cele doua kg de orez fiert (2/3 orez long grain, 1/3 orez jasmine – ambele cu bobul lung) si am inceput amestecare propriu zisa. Cu cele doua mistrii am intors pe toate partile si am amestecat orezul cu ouale facute. Asta timp de un minut jumatate, doua. Am pus apoi sare si piper, dar si un cubulet de unt de usturoi.

Am adaugat apoi sosul de soia, pentru culoare si gust.

A urmat apoi iar o amestecare completa, dar si o “presare” cu partea laterala: sunt mai multe tehnici de manuire a ingredientelor pe masa incinsa.

Am turnat apoi si uleiul de susan, care confera o aroma deosebita, clasica, de susan prajit, dar si culoare.

Dupa inca 30 de secunde de amestecare am adaugat peste orez si al treilea ou batut, care s-a facut mintenas in interiorul orezului fierbinte. Apropo – temperatura de gatit ajunge la aproximativ 80 de grade Celsius cand orezul este aproape gata. Oricum trebuie respectat un minimum de 75 grade Celsius – ceirnta obligatorie pentru siguranta alimentara.

Cand a fost gata, am pus orezul in tavita speciala de bufet, am luat apoi temperatura (lucru cam obligatoriu) cu un termometru special, dupa care am presarat putina ceapa verde tocata marunt, pe deasupra.

Asta este orezul cu ou prajit in stilul teppanyaki. Pentru mesele de seara, pentru meniul a la carte adica, oferim un orez prajit un pic mai complex, care are pe langa toate ingredientele prezentate aici si ardei gras si morcov – taiate cubulete cat un zar mic.

Va doresc numai bine!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150493
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150494
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150495
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150496
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150497
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150498
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150499
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150500
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150501
retete culinare - Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki 150502

COMENTARII (16)

Rux 1

09.03.2012, 20:11

Exceptional!!!! Sigur as servi cu mare placere!!! Ce bineee iti sta bucatar Cristi!!!! o reteta de nota 21!

Cristi Roman 1

10.03.2012, 13:45

miuta, ruxyrux - va multumesc mult de tot .

babi5 1

17.12.2014, 08:30

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S