Placinta cu mere si gutui

de adnia in Prajituri, 12 Noi 2013 | 2400 vizualizari

 

Cred ca nu se poate concepe toamna fara macar o prajitura de sezon, cu mere si gutui…si nu doar la mine acasa! Niciun copil nu poate spune ca nu cunoaste parfumul deosebit ce se imprastie in toata casa cand se coace…si nimeni nu poate afirma (cel putin eu asa cred) ca n-a stat macar o data in viata pe langa cuptor, pazind placinta cu mere sa se coaca mai repede..de orice fel o fi fost ea: simpla, rasucita, rulata, etc.

Eu una am si acum inaintea ochilor imaginea mea copil, cu bucatile de placinta cu mere fierbinti in mana si sufland in ele cu putere, sa se racoreasca, iar eu sa pot musca din ea! Nu conta ca m-am fript de multe ori, ca ar fi trebuit sa am putina rabdare sa se aseze, sa poata fi taiata frumos…nu, nu, nu!

Cu acelasi drag ma uit si eu acum la fiul meu cu ce bucurie topaie in jurul cuptorului si tot vine sa verifice, cu aceeasi intrebare :”inca nu e gata?” E ca un ritual de toamna pentru noi…si ca oricarei mame, si mie imi creste inima de bucurie sa-l vad ca prefera dulcele acesta facut in casa, cu drag, unuia similar din comert. Pana la urma, bucuria prepararii sale de catre noi n-o poate egala nimeni, nu?

 

INGREDIENTE

Pentru aluat

  • 400 g faina
  • 200 g unt
  • 100 g smintina
  • 3 galbe­nuşuri
  • 2linguri zahar
  • 1 praf sare

Pentru umplutura

  • 4 mere medii
  • 2 gutui medii
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingur1 gris
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • 1 praf anason

Pentru finisaj

  • zahar pudra
  • scortisoara pudra
  • 1 galbenus batut
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere si gutui:

 

In primul rand se prepara aluatul sfaramicios: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusurile cu smantana, praful de sare, untul topitsi zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa ce compozitia se ingroasa destul de mult). In final, dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se va obtine un aluat, care se va inveli in folie de plastic si lasa la rece 2 ore.

Dupa scurgerea timpului, aluatul seimparte in doua parti: una mai mare, iar alta ceva mai mica. Prima bucata de aluat se intinde pe planseta cu sucitorul (grosime de cca 2 cm), se aseaza intr-o tava tapetata cu unt, se preseaza putin cu mana, sa se lipeasca bine de forma si se inteapa cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se da la rece. Cea de-a doua bucata de aluat se pastreaza deoparte.

Intre timp se prepara umplutura: merele si gutuile se spala bine, se indeparteaza puful gutuilor, se taie bucati si se rad pe razatoarea cu ochiuri mari (se poate folosi si robotul de bucatarie in acest scop). Se scoate aluatul de la frigider, se presara putin gris, se adauga merele si gutuile rase, se presara zaharul, anasonul si scortisoara, dupa care si grisul ramas.

Se preincalzeste cuptorul.

Se intinde aluatul ramas pe planseta si se modeleaza a doua foaie, care va acoperi merele rase (se poate lasa simpla, asa ca prima foaie, sau se poate folosi o rola speciala pentru grilaje (cum am folosit eu). se aseaza grilajul cu grija peste fructele rase, se unge cu galbenus batut si se da la cuptor, la foc mediu, pana trece testul scobitorii.

Se lasa la racit in forma, se pudreaza cu scortisoara si zahar pudra, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placinta cu mere si gutui 277341
retete culinare - Placinta cu mere si gutui 277342
retete culinare - Placinta cu mere si gutui 277343
retete culinare - Placinta cu mere si gutui 277344

COMENTARII (11)

diaconta 1

12.11.2013, 15:24

cu siguranta ne place tuturor

adnia 1

12.11.2013, 18:37

Teo 1

12.11.2013, 21:19

Ai dreptate Ania,si acum si in copilarie procedez la fel! placinta de gutui e cat se poate de gustoasa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S