Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea

de Poliana in Aperitive / Garnituri, 5 Sep 2012 | 10463 vizualizari

 

Era cel mai asteptat fel de mancare pentru mine, puteam sa renunt la orice mai putin la placintele mele preferate. Preparatul acesta imi aduce aminte de bunica ce m-a crescut pana la 6 ani, dar si anii urmatori a fost o prezenta importanta in viata mea (si inca mai este), fapt ce ma determina sa petrec fiecare zi din vacanta sau sfarsit de saptamana alaturi de bunicii mei. Si bine mai era atunci, si ce incantare era cand dupa o zi de lucru eram rasplatita cu o portie sanatoasa de placinte :P
Reteta a fost transmisa din generatie in generatie, de la bunica la mama apoi la fiica. Sunt convinsa ca a mai suferit cateva modifciari, dar nu cred sa fie departe de original.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat
  • 550 gr faina
  • 100-150 ml lapte
  • 200 ml apa
  • 1 lgta sare
  • 1 lgta zahar
  • 1 lingura ulei
  • 12 gr drojdie proaspata
  • Umplutura
  • 300 gr branza de oi
  • 1/2 legatura marar
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea:

Pentru aluat, punem 100 ml lapte la incalzit impreuna cu zaharul. Nu-l incalzim foarte tare, trebuie sa fie doar caldut. Adaugam drojdia si o lasam sa se odihneasca pentru 10 minute.

Faina o cernem impreuna cu sarea, iar in mijlocul ei facem o adancitura, unde adaugam laptele, apa calduta si incepem sa framantam. In functie de tipul de faina s-ar putea sa mai trebuiasca lapte. Eu am adaugat inca 50 de ml, si am obtinut un aluat elastic si moale, dar nelipicios. La urma adaugam uleiul si mai framantam putin. Lasam la dospit in loc caldut pentru o ora.

Pentru umplutura, e simplu. Amestecati branza de oaie, care ar fi bine sa fie de casa, cu mararul tocat marunt. In loc de branza de oaie se mai poate folosi cas dat pe razatoare si sarat, sau urda cu marar pentru varianta mai light, chiar si branza de vaci cred ca ar merge cu putina sare.

Din aluatul crescut formam 8 bilute aproximativ egale. Fiecare biluta o intindem si-i dam o forma rotunda. In mijloc punem branza, formam placinta si o punem la prajit in ulei incins. La fel procedam cu toate.

Ca veni vorba de ulei incins...da a fost incins, dar a fost doar asa pe fundul tigaii pentru ca mie nu-mi plac mancarile uleioase. Datorita acestui fapt nici n-a mai fost nevoie sa le scot pe servetele absorbante.

Sunt foooooarte bune calde, dar merg si reci in caz de nevoie. Eu mai obisnuiesc sa le ung cu putina smantana, ca sa alunece mai bine :))

Chiar daca acesta e un preparat de multa vreme stiut, eu nici acum nu m-am plictisit de el. Il consum cu drag, si cu gandul la vremurile frumoase de odinioara. Aaa, si normal ca pentru reteta trebuie sa multumesc bunicii, dar si mamei mele care a preluat-o la randul ei, si mi-a dezvalit-o si mie. Va servesc si eu cu drag cu cele mai bune placinte, facute de mine de data aceasta!

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea 176272
retete culinare - Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea 176273
retete culinare - Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea 176274
retete culinare - Placinte cu branza si marar - amintiri din copilaria mea 176275

COMENTARII (35)

lia maria 1

12.09.2012, 09:31

sant si placintele copilariei mele

Mihaela11_jo 1

12.09.2012, 22:31

Foarte apetisante
La fav!

Poliana 1

18.09.2012, 09:10

Dragii/Dragele mele ma bucur mult ca v-au placut placintele mele si va pup cu drag pe toti

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D