Prajitura Carpati

de MyCookingLife in Prajituri, 5 Feb 2012 | 32389 vizualizari

 

Una dintre prajiturile copilariei mele, de care, nici dupa 28 de ani, nu m-am plictisit!

 

INGREDIENTE

Foi:

  • 4 oua
  • 1 cana lapte
  • 1 cana zahar
  • 1 cana ulei
  • 1  1/2 lingurita amoniac
  • faina cat cuprinde
  • esenta vanilie

Crema caramel:

  • 1 kg zahar
  • 1 cescuta apa
  • 14 linguri faina
  • 2 l lapte
  • 1 1/2 pachet unt

Glazura:

  • 2 tablete ciocolata amaruie
  • 2-3 linguri smantana de frisca

(sau pentru reteta traditionala:

  • 2 pachete unt
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • esenta rom)

Decor:

  • nuca de cocos rasa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Carpati:

Foile:
Se freaca zaharul cu ouale, apoi se adauga uleiul, ca la maioneza. Se amesteca cu laptele caldut, amoniacul stins si faina cat cuprinde. Se imparte coca in doua parti egale, iar acestea la randul lor se impart in cate 5 (astfel incat, vom avea 10 parti). Se intind si se coc pe fundul tavii.

Crema:
Zaharul se amesteca cu apa si se pun pe foc, mestecand mereu, pana ce se caramelizeaza zaharul. Apoi, se adauga faina treptat. Laptele clocotit se incorporeaza treptat in compozitia de zahar, mestecand mereu, pana se ingroasa (pe foc) – cam 6 minute. Luata de pe foc si cat este inca fierbinte crema, se adauga untul, mestecand pana ce se omogenizeaza.

Glazura:
Se topeste ciocolata la bain-marie si dupa ce se ia de pe foc, se amesteca cu smantana.

Se asambleaza prajitura, alternand straturile de crema cu foile. Se lasa sa se inmoaie foile (de la crema) cateva ore.

Se taie marginile. Se imparte in 9 cuburi. Fiecare cub se taie pe diagonala laterala, apoi cele 2 bucati taiate se lipesc una de alta obtinand o piramida. Se procedeaza la fel cu toate cele noua cuburi. Se imbraca in glazura si se pudreaza cu putina “zapada” – nuca de cocos.

 

TIPS-URI

1

Untul se poate inlocui cu margarina.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Carpati-0
Prajitura Carpati-1

COMENTARII (56)

babi5

babi5 1

05.09.2013, 07:36

madalinanicoleta

madalinanicoleta 1

18.11.2013, 08:15

Sylvia

Sylvia 1

18.11.2013, 10:17

wow bestial adoram in copilarie prajitura asta o cumparam mereu era preferata mea am si salvat-o la favorite

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!