Prajitura cu foi cu miere (Albinita)

de Criss in Dulciuri, 22 Feb 2015 | 18652 vizualizari

 

Aceasta prajitura clasica este poate una dintre cele mai bune prajituri de casa, prajitura copilariei am numit-o eu, pentru ca desi mama ne facea multe feluri de prajituri, albinita e singura care mereu ma duce cu gandul la acea frumoasa perioada. Eu am mai postat reteta pe blog, insa am adaptat cantitatile in functie de tava mea mare 25/35, pentru ca prima data foile mi-au iesit prea subtiri. Asadar revin cu reteta si pentru ca aceasta prajitura chiar merita readusa pe prima pagina. :)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente: 
  • 550 g faina
  • 1 ou mare
  • 150 g zahar
  • 60 g unt
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Crema 
  • 600 ml lapte
  • 150 g gris
  • 270 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 250 g unt 85% +
  • 1 borcan gem acrisor
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi cu miere (Albinita):

Pentru foi, se amesteca oul cu zaharul, untul, mierea , laptele si bicarbonatul intr-un vas care  se pune pe baie de aburi. Se amesteca in continuu pana se ingroasa si capata consistenta unei smantani. Se ia vasul de pe aburi si treptat se adauga faina, se amesteca, apoi se scoate aluatul pe planseta . Se lucreaza pe planseta presarata cu faina pentru ca aluatul e destul de lipicios.

Aluatul se imparte in 4 bucati egale din care se coc patru foi pe dosul tavii unse cu unt si presarate cu faina. Fiecare foaie se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a nu se umfla. Foile nu trebuie tinute in cuptor mai mult de 5-6 minute pentru ca se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai usor, se trece lama unui cutit pe sub fiecare foaie. Atentie, foile coapte sunt destul de fragile.    

Pentru crema, laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Se adauga grisul in ploaie, amestecand in continuu. Se fierbe o crema groasa care se lasa sa se raceasca. Dupa se s-a racit, se bate untul spuma cu mixerul si treptat se adauga cate o lingura din crema de gris si in final zeama de lamaie.
Pe prima foaie se pune jumatate din crema se acopera cu a doua foaie, peste care se pune gem mai acrisor (eu am pus de aceasta data gem de caise, dar merge foarte bine cu pasta de macese) se acopera cu a treia foaie, peste care se pune cealalta jumatate din crema si in final se pune ultima foaie. Prajitura se lasa la rece cateva ore (preferabil pana a doua zi) dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza. 

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-0
Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-1
Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-2
Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-3
Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-4
Prajitura cu foi cu miere (Albinita)-5

COMENTARII (20)

Criss

Criss 1

23.02.2015, 08:34

Multumesc pentru aprecieri.

retete bune

retete bune 1

20.12.2015, 16:09

am incercat-o si eu si mi-a iesit foarte buna de acum aceasta va fi reteta mea pt albinita multumesc

Criss

Criss 1

20.12.2015, 16:45

Multumesc Andra. Ma bucur ca iti place reteta.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24