Prajitura cu gem, jir si nuci

de Criss in Prajituri, 16 Noi 2013 | 3445 vizualizari

 

Pana acu' cateva zile habar n-aveam ca jirul (fructul fagului) e comestibil. Adica stiam ca e bun pentru mistreti :D si pentru alte animale dar nu stiam ca si oamenii mananca jir. Dar am vazut la Magda Adina (Cat's kitchen)
o reteta de fursecuri cu jir si in week-endul trecut petrecut la Bicaz, in plimbarile pe munte am adunat si eu un pumn de jir. Nu le-am folosit pe toate pentru ca majoritatea le-am mancat ca atare. Sunt grozav de bune, au gust de alune de padure, asadar daca le gasiti prin padure, nu va feriti de ele. Sper ca se vede cum arata, eu le-am curata de coaja dar cu coaja sunt putin mai mari insa au aceeasi forma.
Sa trecem deci la reteta, care reteta am luat-o de la Vero si la care am facut mici modificari.

 

INGREDIENTE

  • 4 oua (3galbenusuri si 1 ou intreg)
  • 250 g margarina/unt
  • 250g zahar
  • 600g faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 1 borcan gem de prune
  • 3 albusuri
  • 100 g nuci nuci prajite si zdrobite apoi
  • fructe de fag (jir) optional
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem, jir si nuci:

Aluatul prajiturii (blat si partea razuita)

Se amesteca toate se face o coca.
1/3 se lasa separat, iar restul se intinde in tava pe hartie de copt. Aluatul trebuie intins cu mana, pentru ca altfel se rupe si va chinuiti degeaba.

Pentru umplutura, se bat spuma cele 3 albusuri, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul apoi restul de ingrediente si se amesteca pana la omogenizare.

Se pune deasupra compozitia cu gem, albusuri si nuci. Eu am adaugat si jir, daca tot l-am adunat de la munte.
Coca pastrata se mai framinta cu faina sa devina mai tare si se da prin razatoare deasupra tavii (partea de razatoare cu gauri mari). Pe prajitura am pus din loc in loc fructele de fag, care la copt s-au rumenit si au devenit crocante.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Cand e gata se pudreaza cu zahar, apoi dupa racire se taie in patrate. Nu e o prajitura spectaculoasa, mai degraba o prajitura rustica, dar merge foarte bine langa o cafea sau un ceai.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu gem, jir si nuci 278763
retete culinare - Prajitura cu gem, jir si nuci 278764
retete culinare - Prajitura cu gem, jir si nuci 278765
retete culinare - Prajitura cu gem, jir si nuci 278766
retete culinare - Prajitura cu gem, jir si nuci 278767

COMENTARII (13)

Rocsi 1

16.11.2013, 21:03

Cred ca a iesit foarte buna

Criss 1

16.11.2013, 21:04

Merisor, multumesc. Nu stiu cat sunt de frumoase, mai ales ca aceste poze le-am facut cu telefonul, dar stiu sigur ca sunt bune.

MotanLaOale 1

16.11.2013, 22:26

Interesaant

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S