Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

de Camelya in Dulciuri, 16 Apr 2016 | 1260 vizualizari

 

O prajitura delicata, foarte frumoasa si cu un gust pe care nu il vei uita prea curand. Este cea mai buna prajitura pe care am mancat-o in viata mea. :) M-am inspirat de pe blogul Andreei Dianu. Gustul acrisor al jeleului de fructe se potriveste perfect cu crema dulce de vanilie. Fiecare lingurita din aceasta prajiturica minunata ma face foarte fericita. Abia astept sa o fac din nou. :)  

 

INGREDIENTE

  • BLAT:
  • 2 oua
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar pudra
  • 25 g faina
  • 2 albusuri
  • 50 g zahar tos
  • 25 g unt topit
  • CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE:
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • JELEU DE FRUCTE:
  • 400 g mix fructe congelate (zmeura, capsuni, visine)
  • 70 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 8 g gelatina
  • 30 ml apa
  • PENTRU INSIROPAT:
  • sirop de la compot de ananas
  • DECOR:
  • ciocolata alba+fructe
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie:

JELEU DE FRUCTE:  Prima data trebuie sa facem jeleul de fructe. Intr-o craticioara punem zaharul, fructele congelate, si 70 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa (30 ml apa) iar apoi o lasam putin pana se umfla. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde iar apoi o turnam peste jeleul de fructe. Tapetam o tava de 24/24 cu folie de prospetime si turnam jeleul de fructe. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.

BLAT: Mixam cele 2 oua putin cu mixerul. Intr-un bol punem faina, nucile maruntite si zaharul pudra. Amestecam cu o lingura. Adaugam amestecul de oua peste amestecul cu ingrediente uscate (faina, nuci si zahar pudra). Omogenizam cu telul. Intr-un bol batem spuma cele 2 albusuri cu 1 praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Mixam pana devine o spuma densa. Incorporam usor spuma in amestecul de oua, faina si nuci. Amestecam cu grija de jos in sus. La sfarsit incorporam untul topit si racit. Tapetam tava de 24x24 cm cu hartie de copt sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina. Adaugam jumatate din compozitie. Introducem tava in cuptorul preincalzit si o coacem timp de 15-20 de minute la temperatura medie. Cand se rumeneste usor pe margini inseamna ca s-a copt. Asa procedam si cu cealalta foaie. Le lasam sa se raceasca.

CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE: Incalzim laptele la foc mic impreuna cu 1 lingura de esenta de vanilie. Intr-un vas mixam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri. Mixam bine sau maestecam energic cu un tel pana se omogenizeaza si pana dizolva cocoloasele micute (daca s-au format). Punem din nou amestecul la foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa.  Cand este gata acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara ca sa nu se usuce la suprafata. Lasam crema sa se raceasca complet. Mixam frisca foarte bine iar apoi o incorporam cu grija in crema de vanilie racita. Punem cate 1 lingura si amestecam cu grija de jos in sus. Amestecam crema de mascarpone cu o lingura pana devine cremoasa. O incorporam usor in crema de vanilie si frisca. Punem cate 1 lingura de mascarpone si amestecam de jos in sus.

ASAMBLARE: In tava in care am copt foile de blat punem folie alimentara. Asezam prima foaie de blat si o insiropam putin si punem 3-4 linguri de crema de vanilie. Nivelam. Punem jeleul (de la congelator), iar apoi adaugam si restul de crema. Nivelam bine. Insiropam putin si a doua foaie de blat si acoperim cu ultima foaie. Acoperim prajitura cu foaia de prospetime si o lasam in frigider pentru 2-3 ore. Mie mi-au iesit 6 portii mari. Felia de prajitura nu este atat de inalta. In poza eu am pus doua felii una peste alta. 

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-0
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-1
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-2
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-3
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-4
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-5
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-6
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-7
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-8
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-9
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-10
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-11
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-12
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-13
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-14
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-15
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-16
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-17
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-18
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-19
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-20
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie-21

COMENTARII (25)

noiinbucatarie

noiinbucatarie 1

18.04.2016, 14:11

Aletta

Aletta 1

18.04.2016, 14:48

O prajitura demna de un adevarat cofetar .bravoo

mirela0911

mirela0911 1

18.04.2016, 20:37

Arata intr-un mare fel!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!