Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda

de papabundetot in Prajituri, 20 Iul 2014 | 1127 vizualizari

 

Pentru ca fiecare dimineata de weekend incepe pentru mine cu un drum la piata,nu pot sa rezist fructelor de pe tarabe si de cele mai multe ori (mai ales in perioada aceasta) imi creez retetele in functie de ceea ce ma inspira la piata. Nici weekendul asta nu a fost o exceptie,asa ca sambata dimineata la 7:30 cred ca eram deja in piata unde printre altele am gasit niste prune tare frumoase,in jurul caroroa am creionat aceasta reteta care sper sa va placa.

 

INGREDIENTE

  • Am folosit pentru blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri faina
  • 4 linguri melasa nerafinata din trestie de zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 1 kg prune
  • 3 linguri zahar
  • apa de trandafiri
  • 2 lingurite flori de lavanda
  • 2 lingurite scortisoara
  • 300 ml iaurt
  • 200 ml frisca
  • 6 foi de gelatina
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda:

Blatul: Am separat galbenusurile de albusuri,peste albusuri am pus un praf de sare si apoi le-am batut bine pana cand s-a format spuma tare,am adaugat apoi peste ele si zaharul si melasa,am amestecat pana cand acestea s-au topit.

Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul (adaugat pe rand ca si la maioneza,nu tot odata),apoi dupa ce s-au mai ingrosat,am adaugat esenta de vanilie,faina,am incorporat bine si la urma de tot am adaugat galbenusurile peste spuma de albusuri,am omogenizat compozitia bine si am pus-o intr-o tava tapetata cu ulei si faina si am dat la copt pana a trecut testul cu scobitoarea. Dupa ce blatul s-a copt,l-am lasat sa se raceasca bine si am trecut la crema.

Crema: Intr-o cratita am pus prunele spalate bine si taiate jumatati,cu apa de trandafiri,zahar ,scortisoara,florile de lavanda si am lasat la foc sa fiarba pana cand prunele s-au inmuiat bine.Am adaugat peste ele inainte de a stinge focul gelatina foi inmuiata in prealabil  in apa rece,am amestecat bine,pentru a o topi si am lasat un pic prunele sa se raceasca. Dupa ce s-au mai racit,am adaugat peste ele 300 ml iaurt si apoi le-am blenduit pentru a le marunti si pt a obtine un piure fin,frisca am batut-o bine cu mixerul si am adaugat-o peste  amestecul cu prune,iar apoi am turnat aceasta crema (mai lichida in prima faza dar la frigider se intareste) peste blat si am dat prajitura cateva ore la frigider.

Dupa ce prajitura s-a racit bine si crema s-a intarit,am ornat-o cu cateva afine de padure.

Pofta mare!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-0
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-1
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-2
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-3
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-4
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-5
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-6
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-7
Prajitura cu melasa,prune si flori de lavanda-8

COMENTARII (15)

ciobotaru_laura

ciobotaru_laura 1

20.07.2014, 21:31

Imi lasa gura apa! La inceput credeam ca e pepene !

Corinuta

Corinuta 1

21.07.2014, 11:11

ce faina e loz!

Satisfyyourcravings

Satisfyyourcravings 1

23.07.2014, 09:08

Numai minunatii ne aduci! Si cu asa prajiturica vedem viata in roz!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!