Prajitura cu mere

de Rux in Prajituri, 16 Ian 2014 | 5719 vizualizari

 

Tare tare tareeeee delicioasa :), blat care se topeste in gura de fraged, mere din blesug bine aromate cu vanilie si scortisoara...o minunatie, unde mai pui si faptul ca se face extrem de rapid...cine doreste?...mai am cateva bucatele...de la ora 17 si pana acum( ceva mai devreme) s-a mancat o tava :)))))

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 450 gr faina( + 50 gr pentru intins foile)
  • 250 gr unt( gras 85% neaparat)
  • 170 gr zahar
  • 1 ou
  • 170 gr smantana
  • 1 plic drojdie uscata
  • vanilie
  • coaja de portocala
  • 1 praf sare
  • Umplutura:
  • 2 kg mere
  • scortisoara
  • 250 gr zahar brun
  • vanilie
  • Decor:
  • zahar pudra vanilat
  • scortisoara
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere:

Eu de regula cand ma apuc de prajituri, niciodata nu cantaresc ingredientele pentru ca le prepar din ochi...insa pentru bucataras...musai le cantaresc sa le vin in ajutor celor ce sunt la inceput in ale bucatariei :)...

Se da untul rece pe razatoare( sau daca doriti sa il lasati din timp sa se inmoaie), se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat frumos care se infaineaza si se lasa acoperit la loc caldut in bucatarie pana ne ocupam de mere.

Razuim merele( curatate sau nu de coaja, alegerea va apartine, eu am curatat merele pentru ca nu aveau o coaja prea frumoasa). Am pus zaharul deasupra merelor razuite, apoi vanilia si scortisoara si le-am amestecat foarte foarte usor( nu le-am strans ca sa nu lase zeama).

Am impartit aluatul in doua bucati si am intins cele doua foi.

Am luat o foaie pergament am pudrat-o bine cu faina, am pus bucata de aluat, i-am dat cu mana o forma dreptunghiulara si apoi cu sucitorul bine infainat am intins foaia. Foaia se va intinde perfect fara sa se rupa. Nu va apasati pe ea ci rulati-o usor inainte si inapoi si va merge struna, stiu ca multe persoane se tem sa intinda foile, insa acestea sunt chiar grozave). Am uns tava cu unt( de palmier am folosit eu) si am pus foaia la baza. Cum am procedat eu: am intors foaia pergament cu tot cu aluat si l-am asezat in tava, apoi am desprins usor hartia. Intepam foaia cu o furculita pe toata suprafata.

Nu vom pune merele pana nu intindem si a doua foaie.

Dupa ce am intins foaia, am asezat merele si am procedat in acelasi mod, am intors foaia de aluat cu tot cu hartie apoi am desprins-o usor...vezi foto), in acest mod foaia va ramane perfect intacta, iar daca se rupe nu va faceti griji, o veti aranja usor in tava. Intepam si foaia de deasupra cu furculita( facem gherute de pisicuta:))

( Ca o paranteza asta chiar mi s-a intamplat cu ani in urma...aveam o pisicuta, un motanel frumos albastru de Rusia si intr-o zi am pregatit o placinta cu mere...insa nu am mai apucat sa o bag la cuptor, s-a suit pe ea si mi-a mai adaugat gherute din blesug...evident am aruncat bunatatea de placinta si-am preparat alta (motanul nu l-am aruncat LOL)  :)))) Vai! :D

Deci revenim, punem placinta la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 30 sau 35 de minute)...... Scoateti prajitura, lasati-o la racit...si-apoi servit-o dupa dorinta, inspiratie, pudrata sau nu...E superba...va garantez :)

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu mere-0
Prajitura cu mere-1
Prajitura cu mere-2
Prajitura cu mere-3
Prajitura cu mere-4
Prajitura cu mere-5
Prajitura cu mere-6
Prajitura cu mere-7
Prajitura cu mere-8
Prajitura cu mere-9
Prajitura cu mere-10
Prajitura cu mere-11

COMENTARII (63)

Rux 1

19.01.2014, 15:13

Da Merisor...oamenii sunt atat de diferiti....multumesc

tanyapatap 1

02.05.2014, 19:12

Rux 1

02.05.2014, 19:52

Multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04