Prajitura cu miere (Albinita)

de La Ancuta in Prajituri, 16 Noi 2011 | 33737 vizualizari

 

De multa vreme vreau sa fac aceasta prajitura care imi aminteste de copilarie, dar mi-a fost teama de aceste foi cu miere. Ei bine, nu este nimic de speriat iar rezultatul este delicios :)

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 600 g faina
  • 180 g zahar
  • 4 linguri miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de lapte
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • In plus mai avem nevoie de :
  • 1/2 borcan de gem mai acrisor (eu am folosit de caise)
  • zahar pudra pentru finisat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu miere (Albinita):

Incepem cu pregatitul foilor:
Untul, mierea si zaharul le punem intr-o cratita pe foc mic pana se dizolva zaharul complet si incepe sa isi schimbe culoarea.

Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu bicarbonatul stins in putin otet. Amestecam bine pana se incorporeaza toata faina apoi adaugam si restul de faina si oul.

Framantam bine si adaugam cateva linguri de lapte, pana la omogenizarea aluatului.

Impartim aluatul in 4 parti egale.
Ungem dosul tavii cu unt si intindem prima foaie, direct pe tava. Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste usor (aveti grija pentru ca se coace destul de repede).

Procedam la fel si cu urmatoarele foi.

Prima foaie se va intinde usor pentru ca aluatul este inca caldut. Ca sa nu aveti probleme la intins foile, tineti aluatul pe aragaz, la caldura. Astfel se va intinde mult mai usor. Si ca lucrurile sa mearga si mai bine intindeti urmatoarele foi pe tava inca calda.

Dupa ce am copt toate foile ne ocupam de crema. Punem pe foc laptele, zaharul si mierea. Cand incepe sa dea in clocot adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu. Fierbem pana se ingroasa.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam vanilia si untul.

Mixam apoi la viteza mare pana devine o crema spumoasa.

Pe un platou asezam o foaie apoi jumatate din crema de gris. Urmeaza inca o foaie pe care vom intinde gemul in strat uniform. Acoperim cu cea de-a treia foaie si restul de crema de gris. Deasupra punem ultima foaie.

Presam prajitura cu o greutate (eu am pus un platou cu o alta prajitura :) ) si lasam sa stea la loc racoros cel putin o zi altfel foile nu se vor putea taia.

Inainte de a portiona prajitura se pudreaza cu zahar.

Sursa

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu miere (Albinita)-0
Prajitura cu miere (Albinita)-1
Prajitura cu miere (Albinita)-2
Prajitura cu miere (Albinita)-3
Prajitura cu miere (Albinita)-4
Prajitura cu miere (Albinita)-5
Prajitura cu miere (Albinita)-6
Prajitura cu miere (Albinita)-7
Prajitura cu miere (Albinita)-8
Prajitura cu miere (Albinita)-9
Prajitura cu miere (Albinita)-10

COMENTARII (59)

La Ancuta

La Ancuta 1

20.11.2011, 23:09

mariacristina si la mine se numara printre preferate

Cris2711

Cris2711 1

23.11.2011, 18:03

favoreteta

La Ancuta

La Ancuta 1

24.11.2011, 08:41

Cris

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!