Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie

de Rux in Prajituri, 1 Mai 2012 | 131547 vizualizari

 

Am reinventat aceasta prajitura care mi-a ramas la suflet, pentru ziua prietenei mele dragi cu care impart cele bune si cele mai putin bune ale vietii de peste 25 de ani....

La Multi Ani Magda scumpa si draga mea prietena! Sa-ti fie viata plina de iubire!

 

INGREDIENTE

  • Nucile caramelizate:
  • 200 gr de nuca prajita si 10 linguri de zahar
  • Blat:
  • 500 gr nuca , migdale si alune prajite( sau o puteti face numai cu nuca)
  • 16 albusuri de ou
  • 32 linguri de zahar( nu cu varf)
  • 2 esente de rom
  • zeama de la 1 lamaie
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 500 gr unt
  • 16 galbenusuri de ou
  • 350 gr de zahar
  • 800 ml lapte rece
  • 8 linguri faina
  • zeama de la 3 lamai
  • coaja de la 2 lamai mari
  • extract de vanilie( sau esenta)
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie:

Din start va spun ca am dublat cantitatile de la prajitura cu nuca caramelizata( pentru care ii multumesc inca o data Ramonei)

Nuca, alunele si migdalele , le-am pus in tava tapetata cu pergament si le-am copt in jur de 15 min la 200 de grade, sau  faceti asta in functie de cuptor cu grija sa nu le ardeti.

Cand este gata prajita maruntiti totul la blender si lasati deoparte.

Faceti zaharul caramel, puneti intr-un vas pe foc zaharul si nu plecati de langa el, aveti rabdare... la foc mic sa il caramelizati( daca se arde devine amarui). Cand s-a caramelizat puneti nucile( cele 200 de grame) , amestecati cu grija si apoi rasturnati pe folie de aluminiu sa se raceasca. Cand s-a racit bagati la blender nucile caramelizate si le faceti pudra.

Preparam blatul:

Am pus albusurile cu praful de sare la mixer, apoi zaharul am mixat foarte bine in jur de zece minute apoi am adaugat pe rand esenta de rom, vanilia si zeama de lamaie.

Aceasta compozitie am amestecat-o cu nuca,alunele si migdalele  prajite si maruntite.

Impartim in 3 parti egale compozitia( o punem in trei vase).

Tapetam forma cu foaie pergament. Turnam compozitia pentru prima foaie. Vom proceda la fel cu toate celelate foi( inca doua).

Eu am avut o tava de 24/35 cu forma detasabila ca la tort( Metro)

Am copt fiecare foaie cate 20 de minute la 180 de grade.

Fiecare foaie scoasa o asezam cu tot cu pergament pe un prosopel ud de bucatarie ... in acest fel o vom desprinde usor.

Crema:

Untul pentru crema il vom scoate din timp si-l vom lasa la temperatura camerei.

Laptele il incalzim usor pe foc si el in el punem vanilia.

Galbenusurile le vom mixa impreuna cu zaharul, apoi din cantitatea de lapte vom pune peste ele 100 ml si apoi faina lingura cu lingura.

Turnam in fir subtire peste laptele din vasul de pe foc si amestecam  permanent pana crema se leaga bine si se ingroasa. Oprim focul.

Scoatem crema si o punem la racit.( eu am pus-o intr-un vas de plastic si am bagat-o la congelator,amestecand in ea din cand in cand).

Cand crema s-a racit vom mixa untul bine la mixer apoi in el vom pune pe rand coaja si zeama de lamaie. Vom adauga in crema de unt si lamaie, crema de vanilie racita bine( scoasa din congelator la timp, aveti grija sa nu o congelati), lingura cu lingura si vom mixa in continuare. Gata si crema  si putem asambla prajitura.

Punem prima foaie, aici atentie mare sa desprindeti usor foaia sa nu se rupa.

Eu prima foaie am lasat-o direct pe foaia pergament. Restul foilor le-am desprins cu grija dupa ce am rasturnat cu tot cu pergament peste prajitura.

Vom pune prima foaie, apoi vom unge cu crema, apoi din noi foaie si din nou crema pe care vom presara putina pudra de nuca caramelizata, din nou foaie si ultimul strat de crema. Deasupra vom pune restul de nuca caramelizata in care vom imbraca practic prajitura si o vom da la rece pana a doua zi( eu am facut aseara prajitura). 

E o minunatie...am profitat ca mi-a inflorit salcamul japonez si am facut o fotografie sub aceasta spendoare a naturii...

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160695
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160696
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160697
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160699
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160700
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160701
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160702
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160703
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160704
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160705
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160706
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160707
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160708
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160709
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160710
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160711
retete culinare - Prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie 160712

COMENTARII (82)

Gicuta69 1

12.05.2015, 12:47

O minunatie de prajitura!!

Adele 1

18.04.2016, 13:45

Woow Ruxy cat ma bucur ca am dat peste minunata ta reteta

Rux 1

10.08.2016, 15:10

Multumesc! De fiecare data imi reamintesc cu placere de ea...a fost minunata!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S