Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie

de diaconta in Prajituri, 7 Mai 2014 | 5357 vizualizari

 

Imi plac foarte mult prăjiturile sau deserturile cu vişine.Ador gustul lor dulce acrişor.De aceea în fiecare an pun la păstrat în cămară provizii serioase de conserve de vişine pentru prăjituri.Aşa că pot prăjituri în voie aproape până în vară când se coc din nou.
De data aceasta, am ales o combinaţie delicioasă de foi sfărâmicioase,pandişpan pufos cu mac,crema fina de mascarpone,unt şi ciocolată,aromată cu vanilie şi bineînţeles vişine şi jeleu din sirop de vişine.
Credeţi că sună destul de tentant? Daca da,să vă povestesc despre reţetă,poate vreţi s-o pregătiţi şi voi.
Eu nu reuşesc să tai felii destul de frumoase,mai ales că foile se sfărâmă destul de uşor şi mi-au mai dat de furcă şi vişinele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru cele doua foi cu cacao:
  • 450 g faina
  • 250 g unt
  • 2 oua
  • 170 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri smântâna
  • ½ plic praf de copt(5 g)
  • Un praf de sare
  • Pentru pandişpan:
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina
  • Un praf de sare
  • ½ plic praf de copt (5 g)
  • 2 linguri mac
  • Pentru crema de vanilie:
  • 250 g crema Mascarpone
  • 200 g unt
  • 100 g ciocolata alba
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 pastaie de vanilie
  • Un plic budinca vanilie Dr Oetker
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar tos
  • Coaja de lamâie
  • Vişine şi jeleu de vişine pregatit din:
  • 300 ml sirop de vişine
  • 1 lingura amidon alimentar
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu 55% cacao
  • Frisca lichida sau lapte –aprox.100 ml
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie:

Am pregatit mai întâi foile.

Pentru aceasta,am mixat untul cu zaharul,apoi am adaugat ouale pe rând,smântâna,faina amestecata cu praful de copt,cacaoa si un praf de sare.

Am pus coca obtinuta cam jumatate de ora la rece, dupa care am împartit compozitia în doua si am întins doua foi în tava,pe hârtie de copt.

Le-am copt la 180 de grade cam 20 de minute.

Le-am scos cu grija din tava împreuna cu hârtia si le-am lasat sa se raceasca.

Pandispanul e foarte simplu de pregatit,trebuie sa respectati doar proportiile ou-zahar-faina si sa mixati suficient de mult compozitia pentru a acumula suficient aer.

Deci am mixat ouale cu zaharul cam 20 de minute la viteza maxima.

Este suficient mixat când si-a triplat volumul si are consistenta unei creme,adica paletele mixerului vor lasa urme vizibile la mixat.

Faina am amestecat-o cu un praf de sare si praful de copt si am încorporat-o în amestecul de oua ,în 3 reprize, cu ajutorul unui tel.Tot acum am pus si cele doua linguri cu mac.

Miscarile trebuie sa fie usoare , „prin rasturnare” având grija sa nu pierdem aerul din compozitie.

Am pus compozitia în aceeasi tava în care am copt foile si am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.In primele 20 de minute am  fixat temperatura la 200 de grade,dupa care am redus la 180.In nici un caz nu trebuie deschisa usa cuptorului în primele 20-25 de minute,altfel blatul se va lasa.

Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.

Pentru jeleul de vişine,am amestecat siropul cu amidonul si l-am fiert la foc mic pâna s-a îngrosat.

Trebuie amestecat mereu,altfel se va lega de cratita.

Pentru crema ,am preparat mai întâi budinca de vanilie.

Am pus la fiert laptele cu doua linguri de zahar si semintele de la pastaia de vanilie.

Dupa ce a dat un clocot,am strecurat si apoi am pus budinca diluata cu putin lapte.

Am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat si am lasat-o sa se raceasca.

Crema mascarpone am mixat-i cu untul si zaharul pudra.

Am încorporat apoi budinca racita si ciocolata topita pe baie de aburi si racita si ea.

Am lasat crema putin la frigider sa se întareasca.

Pe o foaie cu cacao am pus un strat de crema de vanilie,apoi pandispanul.

Peste pandişpan am pus jeleul de vişine,un strat de crema de vanilie,apoi am presarat vişinele si cea de-a doua foaie cu cacao.

Ciocolata am topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida pâna la consitenta dorita.Am lasat-o sa se racoreasca putin,apoi am pus-o deasupra prajiturii.

Se porţioneaza cu grija dupa ce a stat la rece.

 

S-aveţi poftă!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317273
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317274
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317275
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317276
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317277
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317278
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317279
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317280
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317281
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317282
retete culinare - Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie 317283

COMENTARII (26)

simona72 1

08.05.2014, 09:34

Minunata prajitura ta Diuta!

Rocsi 1

08.05.2014, 10:38

Am vazut ca ai revenit in forta. Bravo

Bunica 1

08.05.2014, 21:24

Eu n-am pus visine la congelator,asa ca iau o bucatica,macar virtual din aceasta bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S