Prajitura "Foret Noire"

de Anamaria7 in Prajituri, 7 Sep 2012 | 7785 vizualizari

 

Prima bunatate incropita in cadrul Proiectului Dulce :) inceput cu ai mei colegi de munca. Urmeaza sa ii indulcesc saptamanal :)) Prajitura/tortul "Padurea Neagra" este expresia culinara a decorului iernatic al pamantului padurii acoperit cu omat, pe care cad bucati de coaja de copac si uneori seminte felurite. La origini, acest desert, fastuos acum, continea doar visine, frisca si lichior.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua mari
  • 180 gr zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 200 gr faina + 1 praf de copt + 4 linguri cacao
  • 2 lgt esenta de rom
  • 50 gr ciocolata topita in 3-4 lg lapte + 3-4 lg ciocolata maruntita
  • Sirop de visine:
  • 100 ml apa
  • 50 gr zahar
  • 100 ml lichior de visine
  • Jeleul de visine:
  • 1 borcan compot de visine
  • 3-4 lg zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 3 lg amidon
  • 100 ml lichior de visine
  • Crema de frisca:
  • 500 ml frisca lichida (nu am folosit vegetala, deci a trebuit zahar)
  • 2 pliculete intaritor de frisca (1 plic/250 ml frisca)
  • 150 gr zahar pudra
  • 80 ml lichior de visine+ 100 gr ciocolata neagra si visine pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Foret Noire":

Blatul:

Mixam albusurile cu un praf de sare, cand se intaresc adaugam zaharul. Dupa ce acesta s-a topit punem si galbenusurile, pe rand, apoi ciocolata topita si la final, adaugam in ploaie faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.

Punem blatul intr-o tava de 25 cm x 35 cm si coacem la 180C pana ce trece testul scobitorii.

Siropul:

Fierbem apa cu zaharul pana se formeaza un sirop putin mai gros, apoi adaugam lichiorul. Lasam putin la racit.

Jeleul de visine:

Scurgem visinele, iar sucul il punem la fiert, mai putin cateva linguri pe care le amestecam cu amidonul pana se omogenizeaza. Devine ca un sos lung. Cand sucul fierbe, adaugam amidonul "lungit", oprim focul si amestecam repede sa nu se formeze cocoloase. Luam de pe foc, turnam lichiorul, zaharul si visinele cat inca e fierbinte si amestecam. Apoi lasam putin la racit.

Crema de frisca:

Mixam frisca RECE pe viteza medie 2-3 minute, apoi pe viteza mare pana se ingroasa. Cand e gata, punem zaharul si intaritorul si mai amestecam pana cand vedem ca s-a mai intarit putin. La final, adaugam lichiorul.

Asamblare:

Blatul se taie pe 2 nivele. Nivelul de jos se insiropeaza bine, apoi se aseaza jeleul de visine usor caldut si se lasa la racit. Peste acesta intindem 3/4 din frisca, peste frisca apasam usor nivelul al doilea al blatului, il insiropam si pe acesta si il acoperim cu restul de frisca.

Decoram cu visine, aschii de ciocolata si/sau sos de visine.

 

TIPS-URI

1

Grija mare daca nu folositi frisca vegetala pentru ca daca e mixata prea mult si prea tare se separa in unt si lichid! (Mie mi s-a intamplat :P :)) )

2

Prajitura e mai buna daca sta la rece pana a doua zi. Se si taie mai frumos.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura "Foret Noire"-0
Prajitura "Foret Noire"-1
Prajitura "Foret Noire"-2

COMENTARII (32)

alba_zori

alba_zori 1

08.09.2012, 17:22

felicitari din inimioara,foarte buna prajitura,eu demult nu am facut,dar voi face cat curand,e preferata mea

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

09.09.2012, 00:31

Foarte apetisanta!

andreea_angelo

andreea_angelo 1

19.11.2012, 17:49

ce mult imi place!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!