Prajitura "Ora 12"

de Criss in Prajituri, 6 Dec 2010 | 73481 vizualizari

 

Mi-am amintit zilele acestea de o prajitura delicioasa pe care o savuram cu muuulti ani in urma (cred ca vreo 20 si mai bine) cand ieseam cu prietenele in oras. Pe vremea noastra ieseam doar la o cofetarie si la un film la cinema....
In fine, prajitura se numea "Ora 12". Am cautat pe net reteta si tot ce am gasit a fost un soi de negresa bine insiropata. Ceea ce nu mi-a placut si mi s-a parut exagerat, a fost siropul facut din 1 l apa si 400 g zahar. Asa ca am adaptat negresa pe care o faceam de obicei si a iesit ceva foarte bun si zic eu, arata si bine.
reteta (dupa negresa facuta de mine si nu cea de pe net)

 

INGREDIENTE

  • - 1 1/2 cana zahar (toate ingredientele le-am masurat cu o cana de 250 ml)
  • - 1 1/2 cana faina
  • - 1 cana de lapte
  • - 1 cana de ulei
  • - 5 oua
  • - 4 linguri de cacao
  • - 6 linguri de nuca macinata
  • - un plic de zahar vanilinat
  • - un plic de praf de copt
  • - o cana plina cu bucati mari de nuca prajite in prealabil
  • - 50 g stafide inmuiate in visinata
  • - o mana de visine din visinata
  • Pentru siropul de zahar ars:
  • -5 linguri zahar caramelizat
  • -1 cana apa
  • Pentru ornat
  • -250 ml frisca
  • -nuci caramelizate (crantz)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Ora 12":

Intr-un vas se amesteca zaharul, zaharul vanilinat, cacaua, apoi se adauga treptat laptele si uleiul, pana se omogenizeaza bine. Se pune pe foc si se lasa sa dea un clocot. Din aceasta compozitie se opreste o cana.
Restul siropului de ciocolata se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu 5 galbenusuri, se adauga nuca macinata, faina amestecata cu praful de copt si in final albusurile batute spuma si bucatile mari de nuci.

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit 25-30 minute, pana trece testul scobitorii.

 Cand este gata, se scoate tava din cuptor si dupa ce s-a racit, se taie in patrate, se toarna peste blat siropul de cacao ramas in care am adaugat o jumatate sticluta esenta de rom si se intinde cu dosul unei linguri pe toata suprafata prajiturii, si siropul se va scurge insiropand prajitura. Separat se caramelizeaza 5 linguri zahar, se toarna peste el o cana de apa si dupa ce s-a racit, se pune in tava sa se insiropeze prajitura si de jos in sus, adica sa absoarba siropul de zahar ars.

Se decoreaza cu ciocolata alba, cu frisca si cu nuci. Eu am preferat crantzul. 

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura "Ora 12"-0
Prajitura "Ora 12"-1
Prajitura "Ora 12"-2
Prajitura "Ora 12"-3
Prajitura "Ora 12"-4
Prajitura "Ora 12"-5
Prajitura "Ora 12"-6
Prajitura "Ora 12"-7

COMENTARII (56)

Alina26

Alina26 1

04.04.2013, 17:08

ce bine arata....!!!!!!!!!
bravo!!!felicitari...!!!!!

vpepuskas7

vpepuskas7 1

09.08.2013, 10:07

Multumesc mult, este o prajitura minunata!

ryta

ryta 1

19.01.2014, 19:24

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!