Prajitura Televizor

de merisor in Prajituri, 25 Dec 2012 | 14662 vizualizari

 

De obicei fac aceasta prajitura cu blat de pandispan la mijloc, dar de data aceasta am facut-o cu blat de albusuri, deoarece mi-au ramas multe albusuri de la alte retete pe care le-am facut , gen maioneza si altele.
Asa ca nu prea e color televizorul meu, dar a iesit super cu multa nuca.

 

INGREDIENTE

  • Foile maro:
  • 12 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 7 linguri ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita bicarbonat
  • esenta de cafea
  • 500 gr faina
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • Foaie de pandispan:
  • 2 oua
  • 5 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 150 gr nuca macinata
  • coaja si zeama de lamaie
  • coaja si zeama de portocala
  • 1/2 plic praf de copt
  • 4 linguri faina
  • sare
  • Crema de vanilie:
  • 4 oua
  • 1 l lapte
  • 175 gr unt
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 6 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • coaja si zeama de lamaie
  • coaja si zeama de portocala
  • sare
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 3 linguri zahar
  • 50 ml lapte
  • 25 gr unt
  • 3 linguri cacao
  • 800 gr gem de prune acrisor
Portii: 40
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Televizor:

Pentru foile maro se pune zaharul la caramelizat si cand se dilueaza se stinge cu apa, se lasa la foc moale pana se topeste tot, apoi se da la rece.

cele doua oua se freaca cu putina sare, se adauga uleiul, esenta, siropul de zahar ars si faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.

Va rezulta un aluat putin lipicios dar care se intinde frumos pe dosul tavii unse cu ulei.

Se coc doua foi pe dosul tavii cam cate 5 minute fiecare la 180 grade.

Se lasa foile la racit si trecem la pregatirea pandispanului pe care il coacem in aceeasi tava. Eu am folosit o tava de 32/40 cm pentru ca am vrut sa iasa multa prajitura pe care am impartit-o cu mama si mama soacra. 

Separam albusurile de galbenusuri, adaugam si celelalte albusuri si le batem foarte bine cu putina sare si picuram din cand in cand zeama de lamaie ca ajuta la intarirea acestora. Adaugam treptat zaharul, apoi apa, galbenusurile si uleiul. 

Incepem sa mestecam de acum incet, punem cojile rase de lamaie si portocala, zeama acestora, nuca macinata si in final faina.

Tapetam tava cu hartie, punem compozitia si coacem pentru 35 minute la 180 grade.

Facem crema de vanile in felul urmator: in vasul in care fierbem frecam galbenusurile separate de albusuri cu zaharul, sarea, zeama de portocala, esenta de vanilie, cojile rase, adaugam putin lapte rece, apoi incorporam budinca si faina si punem restul de lapte caldut. Amestecam bine si punem la foc mediu mestecand continuu pana incepe sa fiarba. Incorporam untul cand ridicam de pe foc si lasam la racit.

Albusurile le batem bine cu putina sare, zeama de lamaie si zaharul vanilat si le incorporam in crema racita

Ornare: foaie maro, 400 gr gem de prune, jumatate din crema de vanilie, pandispan, restul de gem, cealalta jumatate de crema de vanilie si a doua foaie maro. 

Acoperim cu folie, asezam niste greutati pe ea si o dam la rece pana a doua zi.

Cand foile s-au inmuiat turnam deasupra glazura calda de ciocolata pe care o facem amestecand toate ingredientele pentru glazura si le fierbem la foc incet mestecand continuu sau pe baie de aburi.

Ornam cu fulgi de ciocolata alba si neagra.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Televizor 195178
retete culinare - Prajitura Televizor 195179
retete culinare - Prajitura Televizor 195180
retete culinare - Prajitura Televizor 195181
retete culinare - Prajitura Televizor 195182
retete culinare - Prajitura Televizor 195183
retete culinare - Prajitura Televizor 195184
retete culinare - Prajitura Televizor 195189
retete culinare - Prajitura Televizor 195190
retete culinare - Prajitura Televizor 195239

COMENTARII (31)

antohya 1

27.12.2012, 09:27

Desertul l-am planificat pentru revelion

nilgun 1

29.07.2013, 11:49

tare buna

Krystyan Trendy 1

26.10.2013, 19:12

o bunatate

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S