Rulada cu crema caramel

de Dana_Retetegg in Prajituri, 18 Noi 2012 | 5149 vizualizari

 

Este o prajitura fina, delicioasa si ideala pentru multe ocazii speciale, sarbatori sau doar ca sa va satisfaceti pofta de ceva dulce si bun!

 

INGREDIENTE

Pentru blatul de rulada:

  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri de faina,
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie,
  • un praf de sare;

Pentru crema caramel:

  • 200 g zahar,
  • 500 ml lapte dulce,
  • 200 g unt,
  • 4 linguri de faina,
  • esenta de vanilie,
  • zahar vanilat Bourbon
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulada cu crema caramel:

Blat:

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cu cat sunt mai bine batute albusurile cu atat este mai pufoasa rulada.

Galbenusurile le amestecam cu cele 8 linguri de zahar si le frecam pana devin crema.

Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile crema si treptat cu faina si esenta de vanilie.

Omogenizam bine cu mixerul cateva minute.

Punem in tava hartie de copt, apoi aluatul.

Tava o introducem la cuptorul preincalzit, foc mic.

Nu deschidem usa cuptorului decat dupa primele 10 minute.

Verificam ca blatul sa fie doar usor rumen pe fund, nu trebuie sa devina crocant.

In general dupa 15 minute blatul este la consistenta perfecta si il putem scoate din cuptor.

Il desprindem usor de hartia de copt, apoi il asezam pe un prosop curat, usor umed, din bumbac.

Rulam blatul cu grija sa nu se rupa la margini si lasam in prosop cateva minute.

Crema:

Este mai bine sa pregatim crema caramel inainte de a ne apuca sa preparam blatul, fiindca asa are timp suficient sa se raceasca si sa se intareasca.  

Intr-un vas cu fund dublu am pus zaharul si l-am lasat pe foc mic, amestecand din cand in cand pana s-a topit si a devenit lichid.   

Nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se topeasca uniform.  

Am adaugat untul si am amestecat din nou pana la omogenizare.  

Intr-un bol am amestecat faina cu cateva linguri de lapte.  

Cand untul s-a topit complet, am adaugat laptele, esenta, zaharul vanilat si apoi amestecul de faina si lapte in fir subtire, omogenizand cu un tel in permanenta ca sa nu faca cocoloase.  

Am lasat pe foc mic pana cand amestecul a devenit consistent.  

Am pus apoi crema la racit si am folosit-o in rulada cand a fost complet rece si intarita.  

Asamblare rulada: 

Tot cu ajutorul prosopului, readucem blatul la forma initiala, asezam uniform crema caramel si rulam din nou, presand usor rulada cu mainile.  

O punem in alt prosop, nu umed ci uscat si o pastram asa cateva ore inainte de servire. Evitam astfel sa se intareasca blatul.  

Este foarte pufoasa si usor de taiat cu un cutit umed, ca sa nu se lipeasca de el crema.

 

TIPS-URI

1

Pentru o rulada mare, eu folosesc de obicei 8 oua si pastrez proportia la numarul de linguri de zahar si faina

2

Tava mea are: 32 x 35 cm

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Rulada cu crema caramel 188940
retete culinare - Rulada cu crema caramel 188941
retete culinare - Rulada cu crema caramel 188942
retete culinare - Rulada cu crema caramel 188943

COMENTARII (43)

Dana_Retetegg 1

19.11.2012, 22:05

Toamna07 1

20.11.2012, 00:13

Caramelul este punctul meu sensibil!
Delicioasa rulada!

Dana_Retetegg 1

20.11.2012, 10:01

multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D