Salam de casa

de Miha in Mezel de casa, 13 Dec 2009 | 78120 vizualizari

 

INGREDIENTE

  •  1 kg de carne de porc se adauga 
  • 200 - 300 gr carne vita
  • slanina
  • 20-25 g sare si 1 g de silitra.
  • condimente
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salam de casa:

Salamul poate fi preparat si in casa in sezonul rece. Pentru acesta este nevoie de 2 feluri de carne, de porc si vita, si de slanina. La 1 kg de carne de porc se adauga 20-25 g sare si 1 g de silitra.

Carnea de porc se taie cubulete de 30-40g fiecare, se freaca bine cu sarea amestecata cu silitra, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, se asaza bucatelele de carne cat mai strans posibil pentru a nu ramane locuri goale, se acopera si se tine timp de 3 zile la temperatura de 8 grade, maxim 10.

Intre timp se prepara carnea de vita, in proportie de 250-300 g la fiecare kg de carne de porc. Carnea de vita se curata de pielite si tendoane si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga la fiecare kg de carne tocata 20-25 g sare, 10 g piper pisat, 30 g usturoi zdrobit fara zeama si 1 g de nucsoara.

Dupa ce tocatura a fost bine framantata se adauga carnea de porc, totul se amesteca din nou si se umplu matele de vita. Marimea salamului gata preparat trebuie sa fie de maxim 8 cm in diametru. Umplerea se face indesat, pentru a nu ramane nici un spatiu gol. Eventualele goluri de aer se vor intepa cu acul.

Salamurile trebuie sa fie umplute la aceeasi lungime, apoi bine legate la capetesau/si la mijloc. Se sterg si se lasa agatate pentru zvantare , apoi se pun pentru 2-3 zile la afumat.

Dupa afumare se pregateste apa fiarta intr-un vas adanc, se introduc salamurile si se fierb la foc mic timp de 1 ora, la 75-80 de grade, asezate pe verticala.

Se scot din apa, se streg bine, se zvanta si se pun din nou la afumat pentru 24 de ore.

Se pastreaza agatate intr-o incapere uscata si racoroasa. Din timp in timp salamurile se sterg  cu o carpa inmuiata in ulei de mustar iute care le fereste de mucegai si microbi.

Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.

TIPS-URI

1

Silitra îi va păstra culoarea rosie carnii, dar să avem grijă că dacă punem prea multă acreşte carnea

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Carnati