Samfaina

de retetele_tinei in Mancaruri de legume, 4 Feb 2015 | 1217 vizualizari

 

Samfaina, este o reteta tipica bucatariei catalane.
*Catalunia, este una dintre cele 17 Comunidades Autónomas , aflata in nord-estul Spaniei. In Cataluna, există patru sosuri de bază, care joacă un rol important în bucătăria regionala. Aceste sosuri sunt:
-samfaina
-sofrito
-picada
-alioli
Asadar, samfaina, este un sos de legume. Prima data, samfaina, a fost pregatita doar din ardei si rosii, dar cu timpul s-au adaugat si vinete, zucchine, ceapa si usturoi.
In Cataluna, samfaina se mananca ca si garnitura pt peste sau carne, dar in acelasi timp se consuma ca si fel principal, doar cu bagheta.
Potrivit, Enciclopediei Catalane, cuvantul "samfaina", pentru prima data a fost mentionat in scrieri, in 1890. Acest cuvant, potrivit Enciclopediei, deriva de la cuvantul latin symphōnĭia care inseamna simfonie.
Juan Perucho si Nestor Lujan, au declarat ca " este salsa cea mai importanta, unica si de neconfundat, pe care bucatarie catalana, a adus-o gastronomiei".
Nu trebuie totusi uitat, faptul, ca rosiile, atat de comune in bucataria catalana, au fost aduse din America, in secolul al XV-lea.
Se pare totusi, ca multitudinea de sosuri din zona meditaraneana, este posibila datorita relatiilor stranse dintre state.

 

INGREDIENTE

  • 2 ardei rosii
  • 2 ardei verzi sau 1 verde si 1 galben
  • 400 ml sos tomat sau rosii proaspete
  • ulei de masline
  • 2 vinete
  • 2 zucchine
  • ceapa
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Samfaina:

Se curata, se spala si se taie marunt ceapa, ardeii si usturoiul. Dupa care se pun toate la calit, in ulei de masline. Apoi se spala si se taie marunt, vinetele. Dupa ce ceapa, usturoiul si ardeii s-au calit putin, impreuna, se adauga vinetele si se mai lasa la calit putin, impreuna. Se spala si se taie marunt si zucchinele, dupa se pun peste cele de sus. Se lasa la calit o idee, dupa care se adauga sosul tomat. Dupa gust se adauga sare, piper si zahar. Dupa se pune capacul pe tigaie si se lasa totul la fiert in sosul tomat, pana cand sosul scade consistent, iar legumele sunt moi. Se poate servi cu carne sau simplu.

Este ideala, calda.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Samfaina 365191
retete culinare - Samfaina 365192
retete culinare - Samfaina 365193
retete culinare - Samfaina 365194
retete culinare - Samfaina 365195
retete culinare - Samfaina 365196
retete culinare - Samfaina 365197
retete culinare - Samfaina 365198
retete culinare - Samfaina 365199

COMENTARII (6)

mirela0911 1

06.02.2015, 15:16

elucubratiiculinare 1

08.02.2015, 17:04

suna bine

Lau 1

30.03.2015, 21:14

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21