Sarmale cu carne de ciolan afumat

de carmenvlad in Mancaruri cu carne, 25 Apr 2011 | 9011 vizualizari

 

Poate ca sarmalele la origine nu fac parte din specificul nostru, dar categoric este mancarea noastra preferata iar modul in care ingredientele sunt armonizate cu prepararea lor face ca sarmalele sa faca parte din bucataria noastra romaneasca traditionala. Diversitatea modurilor de preparare, specifice diferitelor zone geografice ale tarii noastre fac din sarma un deliciu iar daca o servesti cu un paharel de tuica sau palinca nu mai poftesti sa mananci altceva.

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat (am taiat bucati de carne din el)
  • 1.5 kg carne tocata (porc si vita)
  • 150 g orez
  • 50 ml ulei sau 2 linguri de untura
  • 2 cepe mari
  • 200 ml suc de rosii
  • 4 linguri pasta de tomate
  • ½ lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita boia iute
  • ½ lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita marar uscat
  • 4-5 bete de marar uscat pentru gratar
  • Sare si piper proaspat macinat
  • Cateva boabe de piper
  • 2-3 ardei usturati rosii (pentru decor sau pentru cei care doresc sarmalele putin picante)
  • 1 varza de aproape 2 kg (am folosit eu)
Portii: 60
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale cu carne de ciolan afumat:

Se aleg foile de varza cele mai subtiri si fara nervuri. Daca varza este prea acra, sau prea sarata, foile de varza se spala cu apa rece si se scurg bine. Restul de varza se taie fideluta si se foloseste pentru tapetarea vasului.

Apoi intr-o tigaie se caleste in ulei ceapa tocata cateva minute. Se adauga orezul, se amesteca bine si se pune ½ cescuta apa. Se fierbe cateva minute pana cand se evapora apa , se opreste focul si se lasa amestecul sa se raceasca. Se amesteca intr-un castron carnea tocata, amestecul de ceapa si orez, sare, piper, boia dulce si iute. Se  acopera castronul si se lasa amestecul cateva ore la frigider sa se intrepatrunda toate aromele.

Se fac sarmalutele una cate una astfel: se aseaza foaia de varza bine intinsa pe planseta, se adauga cu lingura o portie din compozitia de carne pe latimea frunzei. Se trece un capat al frunzei de varza peste tocatura, se ruleaza foaia de varza putin, apoi se trece si celalalt capat peste tocatura si se ruleaqza sarmaua pana la capat. Se procedeaza astfel pana cand s-a terminat toata compozitia (eu am facut 60 de sarmale, unele mai mici iar altele mai mari). Daca au mai ramas foi de varza, se taie fideluta si se foloseste pentru a acoperi sarmalele.

Se pregateste vasul de pamant astfel (nu este vas roman si nu se hidrateaza): se face un gratar pe fundul vasului din betele de marar care au fost intai spalate, se aseaza putina varza  amestecata cu 2 linguri pasta de tomate si cateva boabe de piper pe fundul vasului. Se pune bucati de carne afumata de jur imprejurul lui se aseaza sarmalele pana cand vasul s-a umplut trei sferturi, deoarece la fiert sarmalutele se mai umfla. Dupa fiecare rand format se pun cateva boabe de piper si 2 linguri pasta de tomate, pentru ca toate sarmalutele sa se coloreze uniform. Se acopera sarmalele cu putina varza tocata, se adauga sucul de rosii si apa clocotita. Se dau la cuptor la foc mediu la inceput si mic dupa ce sarmalele au inceput sa clocoteasca pentru 3-4 ore.

Daca este nevoie se mai adauga din cand in cand apa calda. Se incearca o sarma si daca sunt gata se opreste focul si se lasa sarmalele in cuptor sa se raceasca. Sarmalele se pot servi calde cu mamaliguta sau reci cu paine.

 

 

RETETA IN IMAGINI

Sarmale cu carne de ciolan afumat-0
Sarmale cu carne de ciolan afumat-1
Sarmale cu carne de ciolan afumat-2
Sarmale cu carne de ciolan afumat-3
Sarmale cu carne de ciolan afumat-4
Sarmale cu carne de ciolan afumat-5
Sarmale cu carne de ciolan afumat-6
Sarmale cu carne de ciolan afumat-7
Sarmale cu carne de ciolan afumat-8
Sarmale cu carne de ciolan afumat-9
Sarmale cu carne de ciolan afumat-10
Sarmale cu carne de ciolan afumat-11
Sarmale cu carne de ciolan afumat-12
Sarmale cu carne de ciolan afumat-13
Sarmale cu carne de ciolan afumat-14
Sarmale cu carne de ciolan afumat-15
Sarmale cu carne de ciolan afumat-16
Sarmale cu carne de ciolan afumat-17
Sarmale cu carne de ciolan afumat-18
Sarmale cu carne de ciolan afumat-19
Sarmale cu carne de ciolan afumat-20
Sarmale cu carne de ciolan afumat-21
Sarmale cu carne de ciolan afumat-22
Sarmale cu carne de ciolan afumat-23

COMENTARII (12)

Cris2711

Cris2711 1

26.04.2011, 19:20

le savurez din ochi nu alta si cu mamaliguta de ciolan afumat nu mai vorbesc....

mamaieelena

mamaieelena 1

27.04.2011, 08:38

alinutzika

alinutzika 1

30.07.2011, 22:08

sarmale....

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!