Sarmalute de post cu quinoa

de Catalina L in Mancaruri de post, 27 Feb 2015 | 2746 vizualizari

 

M-am inspirat de la o reteta gasita intr-o revista frantuzeasca de foi de varza umplute cu quinoa si tofu.
Voi incerca din nou variind condimentele: paprika, curry......si poate voi pune si tofu.....

Ce este quinoa?

Această cereală este folosită de secole în America de Sud, în zona Anzilor. Incaşii o considerau sacră şi o numeau „mama cereală”.
Este de două ori mai bogată în proteine decât orezul brun. De aceea este foarte utilă pentru vegetarieni, în special pentru vegani (cei care nu consumă carne, dar nici lactate sau ouă). Legenda spune că armatele de incaşi, care mărşăluiau zile în şir, se hrăneau doar cu quinoa.
Este foarte bogată în fibre, atât solubile, cât şi insolubile. O porţie (de 40g) conţine 3g de fibre, a şasea parte din necesarul zilnic şi aproape la fel de mult ca prunele uscate. Fibrele sunt foarte importante pentru sănătatea intestinelor şi a sistemului cardiovascular, reduc riscul unor tipuri de cancer şi au proprietatea de a-şi elibera treptat energia, astfel încât senzaţia de saţietate va dura mai mult.
De asemenea, quinoa nu conţine gluten, deci este recomandată celor care suferă de boala celiacă sau celor care doresc să evite glutenul care se găseşte în grâu şi ovăz. Mai mult, o porţie conţine jumătate din necesarul zilnic de acid folic – necesar în special pentru femeile care îşi doresc să rămână gravide – şi o treime din necesarul zilnic de magneziu, esenţial pentru sănătatea oaselor şi a sistemului cardiovascular.

 

INGREDIENTE

  • 120 g de quinoa
  • 2 cepe albe mici
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi mari
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • apa
  • dafin, cimbru
  • sare, piper
  • foi de vita de vie
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute de post cu quinoa:

Curatam si taiem ceapa marunt.

Curatam si radem morcovul.

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam morcovul si ierburile si revenim bine.

Adaugam quinoa si o ceasca de apa. Lasam quinoa sa se umfle un pic, punem pasta de rosii, mestecam si gatim pana cand apa se evaporeaza. Condimentam.

Spalam bine cu apa rece foile de vita.

Incepem sa facem sarmalele. Mi-au iesit 30.

Le asezam intr-un vas pentru cuptor. Acoperim cu apa si cu foile de vita ramase.

Dam la cuptor pentru 30-40 minute. Verificam apa si ajutam daca este nevoie.

Servim cu mamaliguta sau paine proaspata.

Pofta Buna !!!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Sarmalute de post cu quinoa-0
Sarmalute de post cu quinoa-1
Sarmalute de post cu quinoa-2
Sarmalute de post cu quinoa-3
Sarmalute de post cu quinoa-4
Sarmalute de post cu quinoa-5
Sarmalute de post cu quinoa-6
Sarmalute de post cu quinoa-7
Sarmalute de post cu quinoa-8
Sarmalute de post cu quinoa-9
Sarmalute de post cu quinoa-10
Sarmalute de post cu quinoa-11

COMENTARII (8)

Bya Ralu 1

27.02.2015, 17:17

super

MotanLaOale 1

27.02.2015, 19:52

mihaelar63 1

01.03.2015, 00:35

Cred ca a venit timpul ca aceastei cereale sa intre si in bucataria mea

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41