Sparanghel natur

de danakarin in Mancaruri de legume, 20 Apr 2013 | 1632 vizualizari

 

In sudul Germaniei e din plin sezonul sparanghelului. Cunoasteti si va place aceasta minunata leguma? Iata o reteta clasica si cateva sfaturi.
Sparanghelul de cultură, Asparagus officinalis, era cunoscut, ca plantă medicinală, de vechii chinezi, de egipteni şi, mai târziu, de greci şi de romani. Hippocrates menţionează proprietăţile lui diuretice. Romanii au încurajat răspândirea lui, din spaţiul mediteranean şi din Asia Mică, unde creştea spontan iniţial, peste Alpi, în Europa Centrală. Există informaţii despre folosirea lui ca delicatesă în secolul 16. Dar, desigur, nu apare pe masa oamenilor săraci, pentru că sparanghelul nu satură, dragii mei, precum cartoful. Cultura sa este laborioasă. Sparanghelul are nevoie de 3 ani de îngrijiri constante, înainte de prima recoltă, dar apoi, timp de 10 ani, ne bucurăm de roade. Ceea ce se cultivă sunt lujerii ce rezultă din rizomi, acoperiţi cu pământ, ca să nu vadă lumina soarelui, să-şi păstreze albul strălucitor şi frăgezimea. Sezonul sparanghelului în Germania se întinde din martie până în iunie. După Sfântul Ioan, 23 iunie, nu se mai culege, mai ales ca să fie ferite plantele de epuizarea completă, să aibă posibilitatea de a se regenera pentru anul următor. Recoltarea este manuală, iar aceşti lujeri, ce pot atinge 20 de cm şi au grosimi diferite, sunt vânduţi în pieţe, la preţuri destul de piperate....Nu ezitaţi, totuşi, să cumpăraţi şi să pregătiţi sparanghel, nu veţi fi dezamăgiţi. De altfel, este o legumă bogată în vitamine şi microelemente, mai ales magneziu şi calciu, dar aportul său caloric este redus.
Actualmente este cultivat în mai multe ţări din Europa şi America de Sud.
Eu cumpăr sparanghel de Schrobenhausen, o localitate celebră pentru cultura lui, situată în apropiere de München.
Am dat, precum v-am mai povestit, o raită prin Viktualienmarkt, ca să vă pot oferi un set de imagini sugestive.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg de sparanghel
  • o lingurita de sare
  • o lingurita de zahar
  • 1 kg
  • 50 g de unt
  • cateva picaturi de lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sparanghel natur:

Spălăm sparanghelul şi îl cojim cu generozitate, îndepărtând, atent,  partea lemnoasă de la capete. Cojile le vom folosi, mai târziu, pentru prepararea unei supe-cremă, foarte gustoasă.

Punem la fiert, într-un vas încăpător, unde are loc sparanghelul întreg, fie în lungime, fie în picioare (aici părerile sunt împărţite), apă multă, cât să-l acopere bine, cu o linguriţă de sare, una de zahăr şi câteva picături de lămâie. Introducem sparanghelul în apa clocotind, reducem focul şi fierbem planta cam 10 – 12 minute, având grijă să nu devină prea moale, ci doar să treacă furculiţa prin lujeri. Scoatem sparanghelul binişor, îl aşezăm într-o tavă, încălzită în prealabil, şi îl stopim cu unt topit; sărăm, dacă este necesar.

În paralel, fierbem cam 1 kg de cartofi, de preferinţă noi, curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi nu prea mici, în puţină apă cu sare, îi strecurăm şi îi aşezăm alături de sparanghel.

Am pregătit şi o uşoară salată de roşii, ceapă, ardei şi ridichi.

 

TIPS-URI

1

Sparanghelul proaspat are capetele suculente si scartaie daca frecam doi lujeri.

2

sparanghelul trebuie cojit in abundenta pentru a indeparta partea lemnoasa

3

se poate tine in frigider cateva zile invelit intr-un servet ud

4

E foarte gustos si insotit de cascaval si sunca

RETETA IN IMAGINI

Sparanghel natur-0
Sparanghel natur-1
Sparanghel natur-2
Sparanghel natur-3

COMENTARII (8)

Rocsi

Rocsi 1

20.04.2013, 10:53

MotanLaOale

MotanLaOale 1

20.04.2013, 20:43

danakarin

danakarin 1

20.04.2013, 22:44

Rocsi, Vladimir,

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!