Supa de linte rosie

de Catalina L in Supe, 6 Noi 2015 | 957 vizualizari

 

Lintea rosie este tipul de linte care fierbe cel mai rapid.

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H.
Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor.
De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente.
Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).

Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
(sursa : www.csid.ro)

 

INGREDIENTE

  • 250 gr linte rosie (bio)
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, piper, paprika
  • cimbru, dafin
  • 1,5 l de apa
  • 1 lingura de smantana
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de linte rosie:

Se spala lintea in cateva ape (lintea rosie nu are nevoie de o perioada de inmuiat).

 

Taiati ceapa marunt. Incalzim uleiul de masline,prajiti ceapa, adaugati usturoiul tocat si lintea rosie.


Amestecati si reveniti totul.

 

Acoperiti cu apa, adaugati ierburile, paprika.


Lasati sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Verificati daca este fiarta.

 

Mixati lintea fiarta, adaugati smantana si apa in care a fiert pana veti obtine consistenta dorita. Amestecati si condimentati.

 

Serviti fierbinte cu crutoane de paine prajita usturoiate sau crutoane de turta dulce.

 

Ideala pentru perioada de post (fara smantana binenteles).

 

Daca nu sunteti in perioada de post puteti adauga bucatele de bacon afumat prajit.

 

Pofta Buna !!!!!

 

 

TIPS-URI

1

lintea rosie nu are nevoie de o perioada de inmuiat

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Supa de linte rosie 411145
retete culinare - Supa de linte rosie 411146
retete culinare - Supa de linte rosie 411147
retete culinare - Supa de linte rosie 411148
retete culinare - Supa de linte rosie 411149
retete culinare - Supa de linte rosie 411150
retete culinare - Supa de linte rosie 411151
retete culinare - Supa de linte rosie 411152
retete culinare - Supa de linte rosie 411153

COMENTARII (10)

miki_a 1

07.11.2015, 00:31

Foarte simplu de preparat (mai ales ca nu trebuie inmuiata)!

mirela0911 1

07.11.2015, 09:11

Gherca Daniela 1

07.11.2015, 10:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18