Tarta cu prune si crumble

de T I M E A in Prajituri, 5 Sep 2013 | 5322 vizualizari

 

Categoric asta este tarta mea preferata <3. Drept urmare am luat prune, am varat si la congelator vreo 3 pungi sa am si pt. iarna si am purces sa fac aceasta bunatate. Si nu, nu am mancat-o singura, am chemat si ceva oaspeti sa guste si ei din aceasta bunatate de toamna. No, eu sper ca v-am convins ca trebuie sa o faceti si voi neaparat :)

 

INGREDIENTE

  • Pt. aluat:
  • 125 gr unt
  • 1 lingura zahar brun
  • 200 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • coaja rasa de la o lamaie mica
  • zeama de la lamaie
  • 1 ou
  • un varf de sare
  • Umplutura:
  • 1 lingura gris
  • 500 gr prune (cantarite fara samburi)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
  • Cumble:
  • 100 gr unt
  • 80 gr zahar
  • 100-120 gr faina
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu prune si crumble:

Pregatim intai aluatul:  frecam untul cu zaharul si un varf de sare, adaugam oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Adaugam treptat faina amestecand pana incorporam cam jumatate din cantitate, apoi turnam compozitia pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam cu mana pana incorporam si restul de faina.

Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.

In acest timp spalam prunele, le despicam in doua si le scoatem samburii.

Scoatem din frigider si pe masa tapetata cu faina intindem o foaie rotunda usor mai mare decat tava in care urmeaza a fi pusa (eu am folosit o tava de aprox 30 cm).

Asezam aluatul in tava  si apasam usor cu degetele ( eu am folosit o tava de ceramica care nu necesita sa fie unsa cu nimic).

Presaram peste aluat o lingura de gris, apoi asezam jumatatile de prune cu pulpa in sus. Peste prune presaram zaharul vanilat si scortisoara.

Intr-un bol amestecam untul, cu zaharul si cu faina obtinand un aluat mai moale si mai faramicios. Acest aluat il faramitam peste prune.

Dam tava la cuptor la 180 de grade timp de 35-40 de minute, pana sa rumeste deasupra.

Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit putin pudram cu zahar pudra si servim.

 

TIPS-URI

1

daca nu folositi lamaie adaugati doar 3 linguri de apa rece

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257485
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257486
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257487
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257488
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257489
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257490
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257491
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257492
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257493
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257494
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257495
retete culinare - Tarta cu prune si crumble 257496

COMENTARII (51)

laura_n 1

08.09.2013, 14:47

grozava tarta! si eu am plan multe tarte cu prune toamna asta

susu 1

15.10.2014, 19:14

daca tot atat o lauzi si arata asa de bine o trec si eu la fav

T I M E A 1

15.10.2014, 22:34

Susu nu o laud degeaba,dar eu ador tartele asa ca nu te lua dupa mine

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D