Tarta Suprema

de Adinuta in Peste, 2 Aug 2010 | 3624 vizualizari

 

Eu in acest moment ma prapadesc de ras... trebuia sa fac ieri tarta, m-am trezit seara ca uitasem sa cumpar ceva. Am fost azi iar. In fine, m-am apucat tarziu, stiu, dar in Polonia e 11,22 deci inca e 1 August :D Super ghinioane am avut cu reteta asta, de la faptul ca am uitat din nou sa cumpar ceva, adica dafin, la faptul ca erau ciudate cantitatile si m-am prins cand faceam, am modificat, imi iesise putina crema, iar am mai facut... apoi cand sa scriu "La multi ani", facusem din smantana lichida cu boia o crema si s-a taiat.... am dres-o cumva, apoi s-a topit si a curs peste tarta :)) intr-un final am scris cu capere si rosii textul... dar cand sa desprind peretii de la tava sa o scot... s-a stricat tava :)) e blocata, nu o pot desface... asta este... Intentia a fost buna, adica m-am chinuit din dragoste (platonica :p) sa iti arat, draga Bucataras, cat te pretuiesc si am ales o tarta sarata, cu somon si hering pentru ca mi-a placut mie basmul acela cu "Sarea in bucate" si raspunsul fetei pentru tata ... deci, nu e perfecta, dar reprezinta o farama din cat te pretuiesc. La multi ani!

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 300 grame faina
  • 2 galbenusuri
  • 100 grame unt
  • 25 grame parmezzano
  • un pic de apa 

  Umplutura:

  • 150 grame somon afumat
  • 150 grame hering afumat
  • 3 oua   
  • 200 ml frisca lichida
  • 70 ml lapte
  • nuscoara
  • piper
  • o frunza de dafin
  • 4 castraveciori mici in otet, de tipul cornichons
  • o lingura de capere in otet
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta Suprema:

Pasul 1: In faina se adauga galbenusurile si untul moale, se amesteca intai cu furculita. Va fi faramicios. Apoi se adauga apa rece, cam 50 ml si se framanta cu mana un aluat moale si elastic. Se pune intr-o folie de plastic si se da la frigider pentru ora.

Pasul 2: Se pune intr-o tava de tarta sau tort aluatul intins rotund si se urca margini de cam un centimetru pe peretii tavii. Se bate un ou. Eu am pus cam jumatate din oul batut peste aluatul intins in tava, am omogenizat sa fie si pe peretii tavii (adica merginile tartei) si am intepat cu furculita. Se da la cuptor pentru 20-25 minute pana cand aluatul este auriu. Pe la jumatatea timpului de coacere, se apasa aluatul pentru ca se va bomba un pic pe mijloc.

Pasul 3: Se pune laptele la incalzit intr-un vas mic, impreuna heringul afumat, o foaie de dafin si un praf de nucsoara. Cand da in clocot, se inteapa pestele si se mai tine pe foc 2 minute, amestecand usor sa nu se prinda. Pestele nu prea fierbe in lapte pentru ca este putin, mai mult lasa gust in el, de aceea e bine sa in mai invartim de pe o parte pe cealalta. Se scoate apoi pe o farfurie.

Pasul 4: In laptele care continua sa fiarba la foc mic (din care se scoate frunza de dafin) se adauga frisca lichida amestecand continuu si cand da in clocot se ia de pe foc. Se pun doua galbenusuri in oul ramas de la uns aluatul, se bat bine si se toarna in amestecul de lapte si frisca amestecand pe masura ce adaugam pentru a se incorpora bine. Se mai pune piper si nucsoara, dar sare deloc, pentru ca pestele este sarat.

Pasul 5: In tava, peste aluatul aurit se aseaza heringul si somonul taiat, se pun caperele si feliute de castraveciori, apoi crema cu ou si se da la cuptor, pe treapta 3, inca 30-35 minute. Se face aurie, crusta usor crocanta... gustul este diviiin :) crema de lapte un pic dulce merge foarte bine cu pestele inca putin sarat si capere si castravetii acrisori. Sper sa va placa!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Tarta Suprema-0
Tarta Suprema-1
Tarta Suprema-2
Tarta Suprema-3
Tarta Suprema-4
Tarta Suprema-5
Tarta Suprema-6
Tarta Suprema-7
Tarta Suprema-8
Tarta Suprema-9
Tarta Suprema-10

COMENTARII (86)

elena1988

elena1988 1

08.02.2011, 10:12

Rux

Rux 1

22.02.2012, 21:17

Cat de buna cred ca este...am pus-o la Favo!!! Pup Adinut

La Ancuta

La Ancuta 1

22.02.2012, 23:21

uite asa mai descoperim si noi retetele mai vechi. O voi incerca cat de curand

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!