Tort Amandina

de La Ancuta in Torturi, 2 Mai 2011 | 3392 vizualizari

 

Astazi a fost prima zi de lucru, dupa 2 ani de pauza :). Si ca sa nu incep "cu mana goala", m-am prezentat la prima ora cu un tort :).

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri sirop de zahar caramel (3 linguri de zahar caramelizat stins cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana faina (~150 g)
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • esenta de vanilie
  • Crema:
  • 250 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 4 linguri cacao
  • 2 galbenusuri
  • 30 ml coniac
  • Sirop:
  • 6 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 1 lingura coniac
  • Glazura:
  • 120 g ciocolata amariue
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Amandina:

Pentru blat:

Mixam albusurile cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa. Galbenusurile le mixam cu uleiul apoi adaugam vanilia si siropul de zahar caramel. Turnam galbenusurile peste spuma si amestecam usor pana se omogenizeaza. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt si o cernem peste aluat. Amestecam usor, de jos in sus pana se incorporeaza. Turnam aluatul in tava (26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc potrivit, pana trece testul scobitorii. Scoatem blatul de un gratar si lasam sa se raceasca. Taiem apoi blatul in trei

Pentru crema:

Topim putin untul, cat sa mai ramana bucati netopite. Mixam apoi untul astfel topit pana se incheaga si devine spumos. Adaugam zaharul pudra si mixam pana se dizolva. Adaugam cacaoa si amestecam bine. Urmeaza apoi galbenusurile iar la final coniacul. Amestecam pana se omogenizeaza.

Pentru insiropat caramelizam zaharul si il stingem cu apa. Lasam sa se dizolve si sa se raceasca iar apoi adaugam o lingura de coniac. Pe un platou asezam o foaie de tort pe care o insiropam.

Intindem jumatate din crema si nivelam. Urmeaza a doua foaie de blat insiropat si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie de blat insiropata. Dam la frigider pana pregatim glazura.

Pentru glazura topim la foc mic toate ingredientele. Dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se raceasca putin.

Intindem glazura pe tort, incepand din miloc.

Ornam dupa preferinte. Eu am facut niste moate de frisca si am imbracat marginea tortului in frisca batuta si apoi am acoperit cu ciocolata rasa.

Din pacate nu am poza cu sectiunea, dar va pot garanta ca a fost delicios :).

Sursa

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Amandina 102209
retete culinare - Tort Amandina 102210
retete culinare - Tort Amandina 102211
retete culinare - Tort Amandina 102212
retete culinare - Tort Amandina 102213
retete culinare - Tort Amandina 102214
retete culinare - Tort Amandina 102215
retete culinare - Tort Amandina 102216
retete culinare - Tort Amandina 102217

COMENTARII (56)

tanyapatap 1

03.05.2011, 19:54

Teo 1

03.05.2011, 21:51

un gest frumos, o revenire plina de respect care face ca, relatiile de munca sa fie placute !

La Ancuta 1

03.05.2011, 22:22

Va multumesc tuturor pentru aprecieri si urari.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S