Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars

de laura_n in Torturi, 3 Aug 2016 | 1315 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • blat
  • 10 ouă de găină
  • 8 lg făină de grâu
  • 10 lg zahăr brut
  • 10 lg ulei de floarea soarelui
  • 4 lg miez nucă + migdale coapte, măcinate
  • un praf sare
  • un praf copt
  • 3 lg cacao neagră
  • sirop
  • 300 gr zahăr brut
  • 600 ml apă plată
  • cremă de ciocolată
  • 500 gr smântână grasă
  • 500 gr ciocolată fondantă
  • 150 gr mascarpone
  • 2-3 lg rom
  • glazură
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml apă
  • 4 lg cacao neagră
  • 2 lg ulei
  • 90 gr ciocolată neagră
  • frișcă
  • 300 gr smântână grasă
  • 100 gr mascarpone
  • 80 gr zahăr pudră
  • ornat
  • 1 lg cacao
  • ciocolată
  • migdale în ciocolată
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars:

Se pregătește mai întâi blatul de tort. Se pornește cuptorul.

Miezul de nucă și migdalele se pun câteva minute să se coacă. Se macină apoi mărunt.

Se separă conținutul ouălor. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare, când devin albe și dense, se adaugă zahărul și se mixează până se încorporează întreaga cantitate.

Gălbenușurile se amestecă ușor cu o furculiță și se amestecă în compoziția de albușuri. Se adaugă uleiul, omogenizând bine.

Făina se cerne cu praful de copt. Se adaugă treptat, amestecând ușor cu o spatulă. Urmează cacaoa, miezul de nucă măcinat și la final se mai adaugă două linguri de ulei.

Compoziția se toarnă într-o formă de copt, rotundă, prevăzută cu hârtie de copt. Se bate ușor forma de blatul mesei, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncălzit. Se lasă aproximativ 40-45 minute, apoi se face proba cu o scobitoare. Se înțeapă blatul și dacă iese curată scobitoarea, putem închide cuptorul și scoate blatul. Se lasă câteva minute să se tempereze în forma de copt, apoi se scoate pe un grătar de prăjituri.

Separat, se pune la caramelizat zahărul pentru sirop. Atenție: rămâneți lângă aragaz cât timp se caramelizează zahărul ca să nu se ardă prea tare. Când s-a topit și își schimbă ușor culoarea în arămiu, se toarnă toată apa deodată. Atenție la aburi, vă puteți arde! Se mai lasă câteva minute ca să fiarbă, apoi se da deoparte ca să se tempereze.

Separat se pune smântâna într-un vas pe baie de aburi. Când se încălzește, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți și se amestecă până se topește și se omogenizează compoziția. Se dă deoparte și se lasă la temperat. Când devine rece, se pune la frigider câteva ore. Se scoate apoi, se adaugă romul și brânza mascarpone apoi se spumează până devine pufoasă.

Blatul de tort răcit se taie în trei straturi. Se pune deoparte o mică parte din cremă.

Se însiropează foarte bine fiecare strat, cu siropul de zahăr ars, apoi se așază un strat de cremă, nivelând ușor. Se adaugă cel de-al doilea strat de blat, se însiropează, urmează alt strat de cremă și ultimul strat de blat însiropat. Se dă cu totul la rece pentru alte 2 ore. Se scoate tortul, se îndepărtează inelul de la forma de copt, se îmbracă tortul în crema păstrată. Se dă din nou la rece.

Pentru glazură, se pun într-un vas pe foc, zahărul, apa, uleiul și cacaoa. Se amestecă până la omogenizare și se lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă ciocolata și se dă deoparte, amestecând, astfel se obține o glazură moale care se va închega pe măsură ce se va răci. Se lasă până se temperează și apoi se glazurează tortul.

Smântâna se bate cu mixerul într-un bol de inox, când devine pufoasă, se adaugă zahărul, iar la final brânza mascaporne. Cu această compoziție se ornează tortul, se adaugă câteva migdale în ciocolată și se dă la rece până la servire!

Să vă fie de folos!

 

TIPS-URI

1

recomand o ciocolata buna, cu unt de cacao adevarat

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars 452478
retete culinare - Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars 452479
retete culinare - Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars 452480

COMENTARII (30)

Rux 1

04.08.2016, 20:40

De-ai stii cat ma imbie tortuletul tau! E cu dragoste! Minunat!

Xandrinne 1

08.08.2016, 10:27

ancutsa 1

15.08.2016, 18:59

Foarte frumos!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18