Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie

de simona72 in Torturi, 2 Ian 2016 | 869 vizualizari

 

Nu sunt un blogger cu vechime, dar Claudia, cu al sau blogg “Bucate, vorbe si arome” imi este o prietena tare draga, nu doar virtuala, ci si din viata reala. Am avut placerea de a ne intalnii de cateva ori si cu siguranta vor exista si alte intalniri. Cu aceasta reteta vin si ma alatur si eu unei provocari frumoase, Mistery Box Challange sau Cutia Misterelor initiate de Cerasela, iar gazda lunii decembrie este Claudia Baban. Provocarea este dea dreptul interesanta pentru ca ingredientul principal este sampania. Am mai folosit sampania si cu alta ocazie, dar niciodata la un dulce. Asa ca, de aceasta data, datorita provocarii am zis ca cel mai bine sampaniei i-ar sta  cu niste fructe. Iar fructele pe care eu le consider ca se potrivesc cel mai bine cu sampania sunt capsunile si zmeura. Pentru aspect si blat m-am inspirit de la o alta prietena draga, Timea, careia ii multumesc!

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 180 gr zahar extra fin
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura extract natural de vanilie
  • 50 ml lapte
  • 50 ml cafea expresso
  • 2 linguri pline cacao neagra Olandeza
  • 250 gr faina
  • 1 lingura praf de copt
  • Pentru crema de capsuni:
  • 300 gr capsuni congelate sau proaspete
  • 70 gr zahar
  • 200 ml sampanie
  • 1 lingura gelatin granule
  • 100 gr mascarpone
  • Pentru crema de zmeura:
  • 300 gr zmeura
  • 70 gr zahar
  • 200 ml sampanie
  • 100 gr mascarpone
  • 1 lingura gelatin granule
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr ciocolata
  • Inimioare din ciocolata alba, bombonele(stelute, inimioare)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie:

Pentru blat: ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase. Se toarna in fir subtire uleiul, ca la maioneza, se adauga laptele si se amesteca usor su un tel tip para. Se mai adauga extractul de vanilie si se incorporeaza cu celelalte ingredient. Faina se amesteca cu cacoa si praful de copt. Se adauga treptat ingredientele uscate la cele umede, se amesteca usor cu telul pana la incorporarea complete a ingredientelor. La final se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca. Aluatul se pune in tava mare a aragazului tapetata cu hartie de copt si se coace blatul la 170 grade pentru 20-25 minute. Se lasa blatul sa se raceasca complet. Am inlaturat hartia de copt, am masurat blatul si l-am taiat in bucati de 12 cm, 10 cm, 7 cm, 5 cm si au rasam 2,5-3 cm.

Pentru crema de capsuni: am folosit capsuni congelate. Am pus fructele intr-o craticioara impreuna cu 150 ml sampanie. Am lasat sa fiarba aproximativ 10 minute, dupa ce a inceput sa clocoteasca, pana fructele sau inmuiat si alcoolul a iesit din sampanie. Am dat totul printr-o strecuratoare, am frecat si zdrobit fructele pana a ramas foarte putin din ele. Am pus jeleul la loc in craticioara, am adaugat zaharul si l-am mai dat inca odata in clocot. Gelatina am hidratat-o in cei 50 ml sampanie ramasi, am diluat-o la foc foarte mic si am adaugat-o la jeleu. Am lasat jeleul sa se raceasca complet, am mai amestecat din cand in cand in el. Am adaugat mascarponele si am amestecat energic in crema pentru incorporarea perfecta a jeleului cu mascarponele.

Pentru crema de zmeura am procedat la fel ca si la cea de capsuni.

Pentru crema de ciocolata de deasupra: am pus frisca si ciocolata rupta in bucatele intr-o craticioara. Am pus craticioara pe flacara foarte mica pana ciocolata s-a topit. Am dat la frigider pentru 2 ore. Am mixat pana crema a capatat consistenta.

 Pentru asamblare: luam prima fasie de blat, cea mai lata de 12 cm o ungem cu crema de capsuni, punem urmatoarea fasie de blat, o ungem cu crema de zmeura si suprapunem toate fasiile de blat de la cea mai groasa la cea mai subtire. Dam tortul la frigider pentru 2 ore sa se intareasca. Il imbracam in crema de ciocolata, adaugam ornamente, eu am folosit inimioare din ciocolata alba, stelute si inimioare mici albe. Se da la frigider pentru inca 1 ora, se portioneaza si se serveste.

 

TIPS-URI

1

· Pentru a grabi procesul de intarire al cremelor, am asamblat tortul pe o folie mare de aluminiu si l-am dat la congelator pentru 30 minute

RETETA IN IMAGINI

Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-0
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-1
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-2
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-3
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-4
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-5
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-6
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-7
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-8
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-9
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-10
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-11
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-12
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-13
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-14
Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie-15

COMENTARII (21)

simona72

simona72 1

02.01.2016, 16:51

Rocsi

Rocsi 1

02.01.2016, 19:22

Auuu, ce combinatie!

MotanLaOale

MotanLaOale 1

03.01.2016, 13:36

bun bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!