Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură

de diaconta in Torturi, 29 Noi 2015 | 1882 vizualizari

 

Am să vă spun doar că este un tort făcut cu multă dragoste pentru mama mea.Fiecare aniversare a mamei este un prilej de bucurie pentru noi,nu degeaba se spune că mama este fiinţa care poate ţine locul oricui dar al cărei loc nu-l poate lua nimeni.


Aş fi vrut un tort mai frumos dar se pare că nu am fost prea inspirata,dar a fost foarte gustos,foi de bezea glazurate cu ciocolata,cremă de portocale  şi mascarpone aromată cu vanilie,mousse de zmeură,glazură de ciocolată albă.Noua ne-a plăcut foarte mult.


 


„La mulţi ani mama mea!”

 

INGREDIENTE

Ingrediente foi:

  • 8 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 2 linguri rom
  • 10 linguri nuca prajita si macinata
  • 4 linguri amidon
  • Un praf de sare

Ingrediente crema portocale:

  • 120 ml suc de portocale
  • 3 galbenusuri de ou
  • 3 oua întregi
  • 120 g zahar
  • Coaja de portocala
  • O pastaie de vanilie
  • 100 g unt moale
  • 500 g mascarpone

Ingrediente mousse de zmeura:

  • 450 g zmeura congelata
  • 5 linguri zahar
  • 400 ml smântâna pentru frisca
  • 3 foi gelatina

Ingrediente glazura de ciocolata alba:

  • 250 g ciocolata alba
  • 200 ml smântâna pentru frisca
  • 4 foi gelatina
  • O picatura colorant rosu pentru inimioarele decor
  • Am mai folosit pentru glazurat foile 100g ciocolata amaruie si 60 g ciocolata alba

Pentru decor am folosit :

  • 300 ml frisca
  • 100 g ciocolata amaruie + 50 g unt
  • Betisoare din ciocolata cu crema de capsuni
  • Bilute argintii si inimioare din martipan
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură:

Pentru foi am împartit cantitatile în doua,pregatind câte 2 foi odata.

Am mixat 4 albusuri  cu un praf de sare.Când spuma a prins consistenta,am adaugat treptat cele 6 linguri de zahar. Vom obtine o spuma lucioasa si foarte ferma.

Am adaugat 1 lingura rom si apoi 2 linguri de amidon si 5 linguri nuca prajita si macinata.

Când am adaugat amidonul si nuca, am amestecat usor cu o paleta.

Foile le-am copt pe baza tavii detasabile cu diametrul de 28 cm,pe care am pus  hârtie de copt.

Am împartit bezeaua în doua, jumatate am pus-o pe baza tavii pregatite iar cealalta am pus-o la frigider.

Am copt foaia 30 de minute la 170 de grade.

Am scos-o si am pus-o cu tot cu hârtie pe un platou.

Când s-a racorit am desfacut hârtia de pe foaie ,dar am lasat-o sub ea.

Am pus cea de-a doua foaie la cuptor.

Am procedat la fel cu ingredientele ramase si am mai copt doua foi.

Am topit pe baie de aburi ciocolata alba si cea amaruie.

Pe una dintre foi am pus ciocolata alba iar pe alte doua am pus ciocolata amaruie.

 

Pentru crema de portocale,am pregatit un curd de portocale,pe care l-am amestecat cu mascarpone.

Am stors sucul de portocala.

Am mixat ouale si galbenusurile cu zahar,apoi am adaugat sucul de portocala si semintele din pastaia de vanilie.

Am pus totul pe baie de aburi si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat (cam 10-15 minute).

Am luat vasul de pe foc si am adaugat coaja de portocala apoi untul cubulete, amestecând pâna la încorporare.

Am lasat sa se raceasca si apoi am adaugat crema mascarpone.

 

Pentru mousseul de zmeura, am pregatit mai întâi piureul de zmeura.

Zmeura decongelata am amestecat-o cu zaharul, am pus pe foc sa dea un clocot si apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.

Foile de gelatina le-am pus la hidratat cu apa rece.

Am încalzit piureul de zmeura, apoi am pus foile de gelatina stoarse de apa.

Am amestecat pâna când gelatina s-a dizolvat.

Am pus la frigider 15 minute - 20 de minute.

Am mixat smântâna pentru frisca, apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura,nu înainte de a opri 2-3 linguri de jeleu pentru stratul de deasupra tortului.

 

Dupa ce toate acestea au fost pregatite am ansamblat tortul astfel:

-         am pus foaia de bezea cu glazura de ciocolata amaruie, peste aceasta ceva mai putin de jumatate din crema de portocale.

-         A urmat foaia de bezea cu ciocolata alba si mousse de zmeura (eu am mai pus putina zmeura si prin crema).

-         Iarasi foaie de bezea cu ciocolata amaruie si crema de portocale.

-         Ultima foaie din bezea,un strat subtire de crema de portocale ,jeleul de zmeura

 

Am pus tortul la frigider si am pregatit glazura de ciocolata alba.

Am vrut o glazura ceva mai „elastica” asa ca am folosit gelatina.

Gelatina am pus-o în apa rece.

Am încalzit smântâna pentru frisca, înainte de a fierbe, am luat-o de pe foc,am pus ciocolata alba rupta bucati, am lasat-o câteva minute, apoi am amestecat cu un tel pâna ce s-a topit ciocolata.

Am stors gelatina de apa si am pus-o peste ciocolata. Am amestecat pâna s-a încorporat.

Daca ciocolata s-a racit prea mult si gelatina nu s-a topit, mai puneti câteva secunde pe foc.

Am lasat-o sa se raceasca apoi am pus-o putin la frigider.

Am confectionat un „perete” din carton pentru tort si am pus glazura deasupra.

Am luat putin glazura pe care am colorat-o în rosu pentru a face acele inimioare deasupra tortului.

Dupa ce glazura s-a întarit, am desfacut „peretele” si am îmbracat lateralele tortului cu frisca.

 

Pentru ornamentul de ciocolata, am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi, dupa ce s-a racit putin, am desenat diferite forme pe hârtie de copt.

Am pus hârtia în jurul tortului si am pus la frigider.

Dupa ce s-a întarit ciocolata, am desfacut hârtia si am mai pus betisoare de ciocolata cu crema de capsuni.

Poftă bună !

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414423
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414424
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414425
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414426
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414428
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414429
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414430
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414431
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414432
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414433
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414434
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414435
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414436
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414437
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414438
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414439
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414440
retete culinare - Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură 414441

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (28)

reisnaor_2006 1

11.12.2015, 12:16

Wowwwww ce bine arata

diaconta 1

11.12.2015, 15:41

Multumesc Roxana

Panacris 1

15.02.2016, 08:38

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de legume cu soia

de ravanna 1

Supa de legume cu...

ieri la 21:05

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18