Tort cu prune caramelizate si pere

de alldaycooking in Torturi, 29 Oct 2012 | 2578 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Crusta:
  • 100 gr unt
  • 100 ml iaurt
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri fructoza
  • 200 gr + 2-3 linguri faina
  • sucul si coaja de la jumatate de lamaie
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
  • Blat cu migdale:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri fructoza
  • 60 gr migdale macinate
  • 1 lingura faina
  • 1 varf de lingurita cream of tartar
  • Prune caramelizate:
  • 6 prune mari
  • 3 linguri de zahar brun
  • 50 ml vin rosu
  • 1 baton de scortisoara
  • Crema cu orez si pere:
  • 100 gr orez
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri fructoza
  • 3 pere fara coaja si seminte (aprox 250 gr)
  • pastaie de vanilie
  • 4 gr agar agar
  • Oglinda de caramel:
  • 3 linguri zahar brun
  • 150 ml suc de portocale
  • 1 lingurita agar agar
  • Ornamente:
  • 5 linguri de zahar
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu prune caramelizate si pere:

Pentru crusta, untul moale l-am mixat cu fructoa, apoi am adaugat galbensurile si iaurtul. La final am pus sucul si coaja de lamaie, am adaugat 200 gr faina si bicarbonatul de sodiu si am obtinut un aluat destul de moale. Am lasat aluatul la frigider timp de 1 ora. In acest interval de timp aluatul s-a intarit. Pe planul de lucru presarat cu faina am intins o foaie de aluat.   In tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina am pus foaia de aluat si am imbracat peretii tavii si chiar am lasat aluatul sa depaseasca putin nivelul tavii.

Am lasat la rece aluatul si am pregatit blatul cu migdale. Allbusurile le-am mixat pana cand s-a format o spuma tare, am adaugat cream of tartat si pe rand cele 2 linguri de fructoza. Am pus la final migdalele si faina si am amestecat cu grija.

Am pus spuma cu migdale peste aluatul din tava si am pus in cuptor la 180 grade Celsisus. 

Cand marginile crustei si blatul cu migdale au inceput sa se coloreze usor, am scos din cuptor si am lasat sa se raceasca in tava.   Prunele le-am taiat in jumatati si le-am scos smaburii. Zaharul brun l-am caramelizat, apoi am adaugat prunele. Dupa foarte putin timp am adaugat vinul si batonul de scortisoara, am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba incet.  

Dupa 5 minute am inlaturat capacul, am intors prunele si am lasat sa fiarba pana cand s-a evaporat lichidul aproape in totalitate. Imediat am pus prunele deasupra blatului de migdale si am presarat apoi si sosul rezultat.   Pentru crema am pus la fiert orezul in 500 ml apa. Cand orezul a fost fiert am adaugat agar agar-ul, fructoza si semintele de jumatate pastaie  de vanilie. Am pasat orezul cu ajutorul blender-ului.

La crema de orez am adaugat 2 pere curatate de coaja si seminte si am pasat inca o data crema.   A treia para am taiat-o bucatele mici pe care le-am incorporat in crema cu orez.

Smantana am mixat-o pana cand am obtinut frisca pe care am adaugat-o la crema de orez. Am amestecat bine pentru omogenizare. Crema aceasta am pus-o peste prunele caramelizate. Am lasat la frigider peste noapte.   Pentru ornamente am topit zaharul, apoi am turnat de o hartie de copt si am intins cu o furculita, cat era cald inca. Am desfacut de pe hartie zaharul ars si l-am rupt in bucati nu prea mici.   Pentru oglinda de caramel am topit zaharul brun. Cand zaharul a capatat culoarea aramie, am adaugat sucul de portocala si am lasat sa fiarba pana cand s-a topit zaharul ars. Am adaugat apoi agar agar-ul si am mai fiert timp de 1 minut. Cu o lingura am pus incet, incet acest sirop deasupra cremei de pere. S-a intarit destul de repede si s-a format o pelicula aramie foarte frumoasa.  

Am decorat cu bucatelele de zahar ars.

 

RETETA IN IMAGINI

Tort cu prune caramelizate si pere-0
Tort cu prune caramelizate si pere-1
Tort cu prune caramelizate si pere-2

COMENTARII (26)

gaby_duceag

gaby_duceag 1

30.10.2012, 18:01

MINUNAT!

alba_zori

alba_zori 1

30.10.2012, 21:36

e la favorite deja,mama ce super tort ai facut tu aici,si eu pot sa ma servesc cu o felioara..

MonaMimi

MonaMimi 1

31.10.2012, 17:51

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!