Tort cu crema de prune

de _Alina_ in Torturi, 5 Noi 2013 | 1266 vizualizari

 

Un tort deloc sofisticat, facut pentru mama mea prin luna septembrie. :) Ca si restul dulciurilor
facute pentru familie, s-a "evaporat" rapid de pe farfurie. :)

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 5 oua foarte mari (xl)
  • 12 lg cu varf zahar tos
  • 6 lg cu varf faina
  • 50 g cacao
  • 2 lg ulei
  • 1 praf de sare
  • optional 1 lgt rasa praf de copt
  • Crema 1
  • 350 g prune2 lg zahar
  • 260 g marshmallows
  • 400g frisca lichida
  • 2 lgt zahar
  • Crema 2
  • 300 g crema de mascarpone si ciocolata
  • 200 g frisca lichida (pilos)
  • 1 lgt zahar tos
  • Sirop
  • 50 ml sirop concentrat de capsune
  • 150 ml apa plata
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de prune:

Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 2 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.

4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.

5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.

6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.

7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.      

Crema 1

1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.

2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).

3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de prune bine racita.     

  Crema 2

Mixam frisca lichida cu zaharul apoi o incorporam cu o spatula in crema de mascarpone si ciocolata.    

Asamblare   

Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune (crema 1), apoi a doua felie, insiropam, punem restul de crema 1 apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru 2-3 ore.    Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema 2 si introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.  

S-aveti pofta!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de prune 275433
retete culinare - Tort cu crema de prune 275434
retete culinare - Tort cu crema de prune 275435
retete culinare - Tort cu crema de prune 275436
retete culinare - Tort cu crema de prune 275437
retete culinare - Tort cu crema de prune 275438
retete culinare - Tort cu crema de prune 275439
retete culinare - Tort cu crema de prune 275440

COMENTARII (25)

anca_rm 1

06.11.2013, 09:27

ce interesant , cu crema de prune

Reteta-Video 1

06.11.2013, 11:42

La multi ani cu multa sanatate mamei tale! Si cat mai multe torturi interesante si delicioase!

_Alina_ 1

07.11.2013, 08:05

Multumesc Ina!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D