Tort cu spuma de vanilie si crema ganache

de Lily_Musat in Torturi, 27 Iun 2011 | 3500 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru blatul de cacao:
  • - 5 oua
  • - 90 grame zahar tos
  • - 1 plic zahar vanilat
  • - 50 grame nuci
  • - 25 grame cacao
  • - 85 grame făina
  • - 2 lingurițe praf de copt
  • - un praf de sare
  • INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE VANILIE
  • - 8 oua
  • - 170 grame zahar tos
  • - 2 linguri de ulei
  • - 4 linguri apa calduta
  • - 150 grame faina
  • - 3 lingurite praf de copt
  • - 1 esenta de vanilie
  • - un praf de sare
  • INGREDIENTE CREMA GANACHE
  • - 200 ml frisca lichida
  • - 200 ml ciocolata amaruie
  • - 100 grame nuci
  • - 100 grame alune
  • INGREDIENTE SPUMA DE VANILIE:
  • - 500 ml lapte
  • - 60 grame de faina
  • - 140 grame zahar
  • - 1 esenta de vanilie
  • - 140 grame de unt
  • - un praf de sare
  • INGREDIENTE glazura de ciocolata amaruie, care se prepara
  • dintr-o ciocolata amaruie,
  • 1 lingura de apa,
  • 1 lingura de ulei
  • 50 de grame de unt.   
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu spuma de vanilie si crema ganache:

Etape prepararii blatului de cacao:

Separam albusurile de galbenusuri.  Albusurile se bat bine cu zaharul tos, cu zaharul vanilat si un praf de sare.

Se incorporeaza pe rand si galbenusurile, dupa care se pun nucile macinate. Faina, cacaoa și praful de copt amestecate in prealabil se adauga la compozitia pregatita anterior.

Compozitia de blat se pune intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm, in cazul meu intr-o tava de silicon unsa cu putin ulei, iar daca aveti tava normala o tapetati cu hartie de copt si se coace la 180 de grade C timp de 25 minute.

Etapele prepararii blatului de vanilie:

Ouale intregi se amesteca cu zaharul si o priza de sare pana devin cremoase, se adauga apa calduta si se amesteca cu mixerul pana cand observam ca compozitia devine ca o spuma. Adaugam uleiul, vanilia, si faina amestecata cu praful de copt in prealabil.

Dupa aceea se imparte aluatul in 2 parti egale si se coc doua foi, intr-o tava dreptunghiulară tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 30 x 32 cm.

Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade C si se coace cca 15 minute. Se lasa sa se raceasca acoperit cu un prosop.

Dupa ce s-a racit blatul, se taie pe lung in fasii de 5 cm.

Este foarte important ca sa folositi tavi de dimensiunile pe care eu le-am folosit, deoarece riscati sa nu va iasa blatul de vanilie la dimensiunea blatului de cacao, in circumferinta (26 cm).

ETAPELE PREPARARII CREMEI GANACHE:

In bain marie se topeste ciocolata in frisca lichida omogenizand compozitia. Dupa topirea completa se lasa la racit, apoi se bate cu mixerul. Se adaugă nucile si alunele macinate.

Crema ganache o folosim sa ungem fasiile de blat de vanilie, pe care le rulam pana cand ajungem la circumferinta blatului de cacao.

Diametrul pe care blatul de vanilie trebuie sa il aiba este de 26 cm.

ETAPELE PREPARARII SPUMEI DE VANILIE:

Amestecam zaharul cu faina, sarea si laptele intr-o cratita si se lasa sa fiarba, amestecand continutul, pana ce devine ca o budinca, apoi se ia de pe foc si se adauga vanilia. Dupa ce s-a racit complet crema o amestecam cu cu untul moale, si mixam pana devine ca o spuma densa.

MONTAREA TORTULUI

Se taie blatul de cacao in 2 parti egale si jumatate din crema de vanilie se pune pe blatul de jos. Se ia cu grija inelul format din blatul de vanilie si se pune peste blatul de cacao si crema de vanilie. Se pune peste blatul de vanilie si ce mai a ramas din crema de vanilie si se pune si ce-a de-a doua jumatate de blat din cacao peste, ca un capac.

ETAPELE PREPARARII GLAZURII DE CIOCOLATA AMARUIE:

Punem in bain marie ciocolata sa se topeasca, adaugam uleiul, apa amestecam bine si dam de-o parte, apoi adaugam untul si amestecam bine pana se dizolva si se formeaza o glazura densa de ciocolata. Testul cu lingurita dovedeste ca glazura a iesit perfect, asa cum trebuie.

Dupa ce am imbracat tortul in ciocolata, am ornat cu frisca batuta pe margini si am facut cu cutitul "valuri" pentru lebede... Am zis ca un tort atat de special merita si un decor special si am facut din pasta de lapte praf si miere o lebada mare cu doi pui.

Iata cum am facut pasta de lapte praf cu miere:

Am pus intr-un castron 3 linguri de miere, am adaugat lapte praf 100 de grame si am framantat pana s-a format o bila de aluat de pasta.  In putina pasta am pus colorant rosu ca sa fac ciocul la lebede. Am dat pasta la frigider pana a 2-a zi, cand am ornat tortul cu lebedele formate

Nu am avut nici un tipar. Am trasat cu cutitul marginile si am taiat pur si simplu. La ochisori am pus cuisoare.

Le-am lasat pe platoul pe care au stat in frigider pana le-am pus pe tort, inainte de a fi servit.

Este cel mai delicios tort!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-0
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-1
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-2
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-3
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-4
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-5
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-6
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-7
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-8
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-9
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-10
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-11
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-12
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-13
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-14
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-15
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-16
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache-17

COMENTARII (21)

MIUTA 1

29.06.2011, 13:32

Foarte frumos
Imi place,cred ca e delicios

Lau 1

02.07.2011, 22:26

foarte frumos

Crista_Luca 1

05.12.2011, 14:57

cat de frumos arata !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04