Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale

de adasev12 in Torturi, 20 Noi 2011 | 2802 vizualizari

 

azi printesa mea scumpa Bianca-Daniela a facut 5 luni....si daca tot s-a nimerit sa fie si duminica, nu putea sa lipseasca un tortulet bun si ciocolatos, asa cum imi place mie...normal ca este pt printesa mea scumpa...care a gustat si ea totusi...din restul de tort va servesc pe voi pe toti dragi bucatarasi, care doriti, bineinteles...din toata inima.

trebuie sa specific ca pt crema m-am inspirat din negresa delicioasa postata de scumpa Miha...mi-a ramas la suflet acea negresa de cum am vazut-o si stiam ca tre sa fie delicioasa, mai ales crema aceea numai ciocolata. Miha, multumesc frumos ! totusi trebuie sa spun ca am fost cam sceptica cand am citit reteta, si mai ales cand am vazut crema mea de ciocolata topita, care era moale ca o ciulama...am zis, frate, asta pot sa o bat pana-i merg fulgii ca n.-are cum sa se lege...ei, s-a legat in 2 min si a iesit o bunatate de crema, dar cum altfel sa fi fost, daca poarta marca " Miha"?

 

INGREDIENTE

  • blat :
  • 6 oua
  • 200 g nuca
  • 1 portocala, zeama si coaja rasa
  • 12 lingutri zahar brun+6 linguri
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingura crema de alune
  • crema 1: putin modificata fata de a lui Miha...)
  • 250 g ciocolata,
  • 100 ciocolata  cu lapte si alune si 150 amaruie
  • 200 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • 50 ml lichior de portocale( preparat  in casa)
  • crema 2:
  • 100 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lg crema de alune
  • 2 l-ite cacao amara
  • sirop sau lichior de portocale:
  • 300 ml apa
  • 200 g zahar
  • 50 ml tuica de prune( era mai bun alcool dar n-am avut)
  • o portocala

 

Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale:

Blatul: se separa ouale, iar galbenusurile se freaca spuma cu 12 linguri de zahaa brun, cam 5-6 minute. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu lingura de lemn, apoi se adauga si crema de alune si se omogenizeaza. Se rade coaja de portocala si se adauga si ea, apoi se stoarce sucul si se pune si el. Se bat albusurile spuma pana incep sa se rupa, apoi se adauga 6 linguri de zahar, pe rand, cate una si se bate pana se face o spuma densa care sta lipita de castron, daca se intoarce  cu gura in jos. Se amesteca apoi in compozitia de galbenusuri, adaugandu-se cate o lingura, si amestecand usor de jos in sus. La sfarsit se pune si faina amestecata cu praful de copt si trecuta prin sita. Eu de obicei la blaturi nu pun praf de copt, dar fiindca am pus nuca, blatul o sa se cam lase si de aceea  am adaugat praf de copt, ca sa-l creasca.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pune blatul intr-o tava rotunda de diametru 24-26 cm. Se da la copt pana se desprind marginile de tava. Se poate face si testul scobitorii, dar sa stiti ca oricat s-ar coace acest blat, o sa fie la mijloc putin moale, din cauza compozitiei, asa ca scobitoarea va fi mereu putin umeda ( eu l-am tinut 40 minute) Se scoate blatul si se rastoarna pe un servet si se lasa la racit .

Crema 1: dat fiind faptul ca la blat am pus nuca, m-am gandit ca ar merge bine si o ciocolata cu alune, asa ca am pus una cu alune si inca una si jumatate amaruie, pe care le-am topit la foc mic impreuna cu frisca, untul moale si 50 ml lichior preparat pe loc, fiindca nu aveam cumparat. Imediat descriu si prepararea lui. Crema se lasa sa ajunga la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc si se da la racit.

Preparam si siropul sau lichior, cum i-am zis eu: deci, in alternativa la cel cumparat, am improvizat unul de casa astfel: am pus apa la fiert cu zaharul si am lasat vreo 10 minute pana a inceput sa se lege. Am adaugat coaja rasa de la o portocala si am mai lasat un clocot, apoi am stins focul si am pus capac, lasa sa infuzeze cam jumatatte de ora. Am strecurat apoi siropul ca sa indepartez coaja, am adaugat si sucul de la portocala si 50 ml tuica de prune, de la mama de la Salaj, de aia  veritabila ( n-am avut alcool, si era si pacat sa pun alcool, cand aveam asa bunatate de tuica).  Se poate face siropul si fara alcool, doar cu suc de portocala, pt cei anti-alcool, dar va asigur ca nu se simte alcoolul, doar o aroma super extraordinara.

Dupa ce s-a racit blatul de tot, il taiem in 2 pe mijloc...asa cum am mai spus, mijlocul ramane putin moale, dar sa nu credeti ca curge, e asa ca si cum ar fi insiropat...dar e foarte bun, credeti-ma. Oricum, se mai insiropeaza cu acel sirop/ lichior preparat inainte, dupa bunul plac.

Se ia ciocolata care s-a racit intre timp de tot si se bate cu mixerul pana devine o crema densa. In 2 minute se rezolva ( spre surprinderea mea...). Se pune peste primul blat, se niveleaza frumos si se acopera cu al doilea blat. Se da la rece tortul o jumatate de ora.

Intre timp se prepara crema 2: se bate spuma 100 g unt moale cu 100 g zahar pudra, se adauga 1 lingura de crema de alune si 2 lingurite de cacao amara. Cu aceasta crema se va imbraca tortul. Deasupra se decoreaza cu nuca macinata, felii de portocala si coaja de la care se scoate partea alba, ca sa nu amareasca crema. Se poate folosi coaja confiata, eu nu am avut acum.

Se pastreaza la rece, ca sa nu se inmoaie crema.

Este ffff dulce si bun, si nu o spun ca sa ma laud...aspectul poate ca nu este de nota 10, dar gustul este de nota 20. aroma subtila de portocale este extraordinara.

 

 

 

TIPS-URI

1

se poate folosi in loc de portocala ananas...chiar ma gandeam sa fac pe viitor si aceasta combinatie...sau alte citrice(mandarine, clementine....chiar lamai)

2

blatul cu nuca este greoi si se lasa...praful de copt ajuta la cresterea lui( si mie mi s-a lasat, dar numai la mijloc.,..se vede si in poza ca  la mijloc crema  este mai groasa decat la margine

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134325
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134326
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134327
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134328
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134329
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134330
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134331
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134332
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134333
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134334
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134335
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134336
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134337
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134338
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134339
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134340
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134341
retete culinare - Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale 134342

COMENTARII (29)

mirela0911 1

21.11.2011, 18:50

Daca mai ai vin si eu la o feliuta si sa creasca mare si frumoasa Bianca

adasev12 1

21.11.2011, 21:42

mai am mirela draga, vino multumesc frumos

nadina73 1

23.11.2011, 11:26

La multi ani! Bianca scumpa cu intarziere ce-i drept dar am avut probleme cu netu de 1 saptamana.Multa sananate ,sa cresca mare sa fie sanatoasa iar voi sa va puteti bucura de comorile voastre.Pupici

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!