Tort de fasole "batuta"

de Patricia Iordache in Mancaruri de post, 28 Feb 2013 | 4614 vizualizari

 

Ideea aranjarii fasolei "batute" sub forma de tort a fost a sotului meu, asa ca meritul este doar pe jumatate al meu ;)

 

INGREDIENTE

  • 300 gr fasole alba boabe
  • 4 cepe (2 se pun la fiert, 2 pentru "prajeala" de de-asupra)
  • 2 morcovi
  • 250 ml ulei
  • 5 catei de usturoi
  • 2 linguri bulion (eu folosesc Sultan)
  • sare si piper dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de fasole "batuta":

Spalam fasolea si o punem   in apa rece, de seara pana dimineata.

Cand s-a facut dimineata, ne apucam de treaba. Aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea in apa rece, curata, cat sa o acopere si o punem la fiert, cu putina sare.  

In acelasi timp punem intr-o alta oala, apa la fiert ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole.  

Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba, o lasam cam 15 minute, apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem aceasta operatie inca o data, apoi in apa finala, adaugam si morcovii intregi, curatati de coaja, spalati si 2 cepe curatate de coaja, intregi.

Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana vedem ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole. Dureaza aproximativ 1 ora si 1/2,  la foc mic dar mai bine verificam.  

Cand s-a fiert, scoatem cepele si morcovii si ii punem intr-un castronel (nu ii aruncam, ci ii mancam cu putina sare si ulei de masline).   Punem fasolea intr-o sita pana se scurge toata apa.   Luam un castron mare, punem boabele de fasole fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta (mie imi place sa mai ramana si cateva bucatele mai mari).

Adaugam sare, turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn. Pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta.  

Taiem cele 2 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid apoi oprim focul.

Aranjam fasolea "batuta" in forma dorita si punem peste ea ceapa calita.

 

COMENTARII (16)

Patricia Iordache

Patricia Iordache 1

01.03.2013, 09:43

cristeena20

cristeena20 1

01.03.2013, 20:49

hehe..super prezentare...si delicios!!!!!mmmmm

Patricia Iordache

Patricia Iordache 1

02.03.2013, 08:03

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!