Tort de nuca si crema de vanilie

de Sim0na in Torturi, 14 Mai 2012 | 6130 vizualizari

 

Tortul asta l-am facut vara trecuta, cu ocazia zilei de nastere a jumatatii mele... Il postez acum, cu rugamintea de a-mi fi scuzata intarzierea... dar acum am dat de poze prin pc :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50ml apa
  • 50ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • 1 mana nuca tocata
  • Ptr. insiropat:
  • 3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • Crema:
  • 2 linguri pline cu faina
  • 200 ml lapte
  • 1 ou intreg
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • 200 g unt
  • 150 g margarina Rama
  • Glazura:
  • 100 g margarina Rama
  • 2 linguri zahar farin
  • 3 linguri cacao cernuta
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de nuca si crema de vanilie:

Blat: Am fiert apa si zaharul pana s-a topit zaharul si am obtinut un sirop. Am separat ouale, albusurile le-am batut spuma, iar cand s-a intarit am adaugat siropul. Am freacat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. Am adaugat vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si la final nuca tocata.

Compozitia am turnat-o intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili, unsa cu ulei si tapetata bine cu faina (ea am pus si hartie pe fundul tavii). Am tinut-o la cuptor 30-40 de minute, la foc mic, pana a trecut testul scobitorii. Cat blatul s-a racit am pregatit crema.

Crema: Am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, vanilia, faina in ploaie si laptele. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana se ingroasa bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, am freacat untul si margarina (pe care le-am adus la temperatura camerei) si am adaugat treptat cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.

Pentru insiropat tortul am caramelizat 3 linguri zahar, peste care am turnat cu cescuta de apa si am lasat sa se topeasca (am uitat sa fac poze). Am taiat tortul pe jumatate, l-am insiropat, apoi am pus un strat consistent de crema, pe care am intins-o cu cutitul. Am imbracat tortul in restul de crema, si l-am bagat la rece pana am pregatit glazura.

Glazura: Am pus la topit, la bain-marie margarina. Cand aceasta s-a topit am adaugat zaharul farin si am amestecat bine sa se topeasca. La urma am adaugat cacaoa. Am omogenizat bine fara a lasa compozitia sa fiarba. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am imbracat torul netezind cu lama cutitului.

N-am avut inspiratie ptr a "impodobi" tortul si de aceea am facut repede niste frisca pe care am colorat-o cu colorant alimentar albastru si... cu care am scris.. cu litere nu foarte egale :) un la multi ani ... mai adormit asa :))

Combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie, impreuna cu glazura de ciocolata… ihmmm.. o bunatate!

 

RETETA IN IMAGINI

Tort de nuca si crema de vanilie-0
Tort de nuca si crema de vanilie-1
Tort de nuca si crema de vanilie-2
Tort de nuca si crema de vanilie-3
Tort de nuca si crema de vanilie-4
Tort de nuca si crema de vanilie-5
Tort de nuca si crema de vanilie-6
Tort de nuca si crema de vanilie-7
Tort de nuca si crema de vanilie-8
Tort de nuca si crema de vanilie-9

COMENTARII (35)

Criss

Criss 1

15.05.2012, 11:14

Delicios.

marinicayou10

marinicayou10 1

15.05.2012, 11:53

Bunnnnnn bun vreau si eu

deyutzky

deyutzky 1

15.05.2012, 14:19

superr

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!