Tort egiptean

de Ina in Torturi, 29 Dec 2016 | 26156 vizualizari

 

Este unul din cele mai fine si gustoase torturi preparate si servite de mine.
Desi pare greu de realizat, nu este deloc asa.
Merita incercat macar o data in viata! 
 
A fost tortul Revelionului 2016, dar abia acum am descoperit ca nu postasem reteta... 

 

INGREDIENTE

pentru un singur blat :

  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri cu varf de nuci prajite, macinate

( avem nevoie de 4 blaturi, deci vom inmulti cu 4 cantitatile necesare ) crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 2,5 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 5-6 picaturi esenta vanilie
  • 200 g unt

crema de frisca cu crant :

  • 200 g zahar
  • 150 g miez de nuca, prajita si maruntita
  • 300 ml frisca

pentru ornat :

  • miez de nuca, prajita si tocata marunt
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Blat : 

Prajim nucile si le macinam la robot. 

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata. 

Punem amestecul intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, nivelam si coacem in cuptorul preincalzit pentru aprox 12 min, la foc mediu, pana devine usor auriu.

Procedam la fel si cu celelalte 3 blaturi.

Nu desprindem hartia pentru copt decat cand asamblam tortul si blaturile sunt complet reci ( in caz contrar riscam sa rupem blaturile )

Crema de vanilie : 

Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam esenta, amidonul si laptele, continuand mixarea pe foc. Cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca oprim focul si lasam budinca sa se raceasca . 

Mixam untul spuma si-l incorporam in crema rece.

Crema de frisca si crant: 

Caramelizam zaharul si cand acesta este perfect lichefiat adaugam  miezul de nuca prajita si tocata la cutit. Amestecam pana ce nuca este complet acoperita de zahar, apoi turnam totul pe o hartie de copt, nivelam si lasam sa se raceasca.

Cand crantul s-a racit complet pisam marunt totul si amestecam cu frisca, obtinand ce­a de­a doua crema.

Personal am preferat sa presar crantul peste stratul de frisca, in momentul asamblarii tortului. 

Asamblare:  foaie de blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca, apoi iar blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca... pana ajungem la ultimul blat.

Ungem tortul pe exterior cu crema de vanilie pentru a face priza cu nuca tocata.

Tapetam peretii tortului cu nuca tocata si cu crant de nuca, iar daca ne ramane si frisca decoram dupa preferinte.

Lasam tortul la rece cateva ore inainte de a-l portiona si servi. 

TIPS-URI

1

Tava folosita a avut diametrul de 24,5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ina 1

31.12.2016, 22:53

Va multumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

09.01.2017, 18:06

trebuie sa il fac si eu!

RODIMUR 1

03.08.2017, 20:45

E un tort pe care vreau foarte mult să-l fac, într-o zi...Arată splendid! L-am și trecut la favorite...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort Egiptean