Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura

de _Alina_ in Torturi, 7 Oct 2013 | 5340 vizualizari

 

Cam lung titlul, dar cred ca se potriveste perfect cu vorba "avem di tati". :)) Lasand gluma la o parte astea au fost preferintele fiica-mii , eu doar le-am "asternut" in ceva delicios.

 

INGREDIENTE

  • Blat 1:
  • 5 oua mari
  • 160 g zahar tos
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 150 g faina
  • 6 g praf de copt
  • 50 g cacao
  • un praf de sare
  • Blat 2
  • 3 oua mari
  • 120 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 1 lgt praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema de mascarpone si ciocolata alba
  • 150 g frisca lichida (Pilos)
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 galbenus mare
  • 250 g mascarpone
  • Crema de mascarpone si ciocolata neagra
  • 200 g ciocolata
  • 300 g frisca lichida (Pilos)
  • 250 g mascarpone
  • 3 galbenusuri mari
  • Crema de zmeura
  • 175 g zmeura
  • 4 lg zahar
  • 160 g marshmallows
  • Crema de ciocolata cu visine
  • 275 g frisca lichida (Pilos)
  • 200 g ciocolata neagra (55% cacao)
  • 1 lg cacao
  • 150 g dulceata de visine
  • Sirop
  • 40 ml sirop concentrat de visine + 200 ml apa plata (pentru blatul 1)
  • 30 ml sirop concentrat de salcam + 150 ml apa plata (pentru blatul 2)
  • Decor:
  • zmeura
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura:

Blat 1.

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem galbenusurile cu 80 g zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt si cacao si mixam pana la incorporare acestora.

4. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand spuma este tare iar zaharul s-a topit.

5. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o s

patula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. 6. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.

Blat 2

Pentru a prepara al doilea blat procedam la fel ca la primul cu o singura diferenta, in loc de cacao adaugam esenta de vanilie. Punem compozitia intr-o tava rotunda (17 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Din nou, pentru siguranta facem testul scobitorii.

Crema de mascarpone si ciocolata alba

1. Punem 100 g frisca lichida intr-o cratita non-aderenta pe foc mic. Cand este fierbinte (dar fara sa fi dat in clocot) oprim focul si punem ciocolata alba rupra in bucati. lasam 1 minut si apoi invartim pana cand se topeste.

2. Punem galbenusul cat compozitia este inca fierbinte si omigenizam. Compozitia obtinuta o dam printr-o sita si apoi o lasam sa se raceasca complet.

3. Mixam mascarponele cu 50 g frisca lichida si il adaugam compozitiei racite si introducem in frigider min 4 ore.

Modul de preparare a cremei de mascarpone si ciocolata neagra este  acelasi ca si la cea de ciocolata alba.
Crema de zmeura:
Atentie!!! Aceasta crema o preparam in momentul in care asamblam tortul. 
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc mic intr-o cratita non-aderenta si lasam pana cand totul se transforma intr-un sos gros (ca in imagine).

2. Punem marshmallows-urile si amestecam pana la topirea completa a acestor insistand cu o spatula pe fiecare.
 
Crema de ciocolata cu visine:
1. Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, la foc mic pana cand se inferbanta.
2. Oprim focul, punem ciocolata rupta in bucati mici, lasam 2 minute apoi amestecam energic, pana la topirea completa a acesteia.
3. Dupa ce s-a racit o bagam compozitia in frigider pentru 4 ore.
4. Scoatem compozitia, o mixam pret de cateva minute, pana cand se deschide la culoare, adaugam visinele si amestecam cu o lingura.

Asamblare:
Asamblam blaturile separat.
1. Incepem cu cel negru feliindu-l.
2. Punem pe un platou, intr-un inel pentru tort o felie de blat, o insiropam cu 1/3 din siropul de visine, punem jumatate din crema de ciocolata cu visine, a doua felie, insiropam, restul de crema cu visine si ultima felie pe care o vom insiropa.
3. Bagam blatul in frigider pentru 1-2 ore.

4. Scoatem apoi inelul, punem la distanta de 5-10 cm de margine 4 betisoare/paie pe care le vom taia la nivel si care au rol in sustinerea blatul urmator.

5. Imbracam blatul in crema de mascarpone si ciocolata neagra si il bagam in frigider pentru cel putin 2 ore.

6. Blatul alb il feliem, apoi il montam intr-un inel pentru tort, punand prima felie, o insiropam putin, jumatate din crema calda de zmeura, a doua felie, insiropam, punem restul de crema de zmeura si ultima felie pe care o vom insiropa apoi il bagam in frigider pentru 1-2 ore.

7. Scoatem inelul si imbracam in crema de mascarpone si ciocolata alba doar marginea tortului. Dam la frigider minim 1 ora.

8. Punem blatul alb deasupra celui negru cu grija, apoi il imbracam in restul de crema si il finisam.
9. Il bagam din  nou in frigider pana in momentul in care il vom servi.
  Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266804
retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266805
retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266806
retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266807
retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266808
retete culinare - Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura 266809

COMENTARII (38)

Aurelia 07_07 1

19.12.2013, 20:34

Adele 1

05.06.2014, 16:10

monik80 1

19.03.2015, 08:40

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21