Tort Marin

de Doralinda in Torturi, 2 Oct 2016 | 5582 vizualizari

 

 Imi place sa ma "joc" cu imaginatia si sa incerc lucruri noi, in special ce are legatura cu torturile! Presupun ca a face un tort frumos si reusit din pasta de zahar e nevoie de imaginatie si multa rabdare deoarece, pasta de zahar nu e usor de lucrat, fie se "rupe" fie se lipeste, deci, dupa cateva torturi modelate in pasta de zahar, cred ca am "prins" siretlicul :)
Aici va voi arata cum se face un tort in 3 etaje specific marin. Nu va speriati, daca nu aveti peste 50 de invitati, nu e nevoie exact de 3 etaje, dar pentru a arata "fabulos", aveti nevoie doar de 2 "torturi false"....
 

 

INGREDIENTE

  • BLAT:
  • 5 oua;
  • 220 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 20 gr cacao 100%
  • 5 linguri apa
  • putin unt pentru uns
  • putina faina
  • CREMA de ciocolata:
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri zahar
  • 240 ml lapte cald
  • 110 gr unt topit
  • 2 galbenusuri
  • 160 gr zahar pudra
  • 175 gr ciocolata de patiserie
  • DECOR:
  • 3 kg pasta de zahar alba
  • 250 gr pasta de zahar albastru inchis
  • culori alimentare
  • ustensile pentru pasta de zahar
  • 2 blaturi false
  • Scoici din ciocolata:
  • 100 gr ciocolata alba de patiserie
  • 2 cubulete de ciocolata neagra
  • forma pentru ciocolata
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Marin:

Blatul: Separati albusurile de galbenusuri, apoi le bateti cu putina sare pana devine spuma. Adaugati zaharul cate putin si mai bateti inca cca 5 min pana devine o compozitie destul de rigida. Puneti galbenururile si apa si amestecati usor cu o spatula. Faina sa fie amestecata cu cacao si adaugati treptat la compozitie in timp ce bateti cu mixerul. Pregatim o forma de chec, unsa in prealabil cu unt si presarata cu faina ( sa o scuturati inainte de a pune compozitia, iar daca tineti forma la frigider ptr cca 30 min, checul va iesi mai usor din forma cand va fi gata) si turnam compozitia. Dam la cuptorul pre-incalzit pentru cca 30 min la 180C la functia cu aer (depinde de cuptorul fiecaruia de aceea  incercati cu varful unui cutit dupa 30 de min, daca iese curat, atunci e gata). Cand timpul coacerii s-a terminat, deschideti usa la cuptor si o lasati intre-deschisa pentru cca 15-20 min deoarece altfel se va lasa daca scoateti imediat, e importanta trecerea de la fierbinte la rece sa se faca usor ; se va lasa oricum putin dar va fi orizontal ceea ce e important. Apoi il scoateti pe un gratar si il lasati sa se raceasca. Pentru acest tort, am avut nevoie de 2 blaturi, deci veti repeta reteta. Blaturile se vor taia mult mai bine cand sunt reci.

Scoicile de decor de pe tort

Topiti in bain-marie 100gr ciocolata de patiserie alba apoi puneti doar 2 cubulete de ciocolata de patiserie neagra intr-un colt al recipientului in care ati topit si amestecati foarte usor doar de 2-3 ori cat sa iasa niste « urme » de ciocolata neagra in cea alba si apoi turnati in forma de facut ciocolata. Puneti forma la frigider si lasati pana in momentul cand tortul final e gata de « plecare » spre sarbatorit /a.

Daca nu aveti gata cumparata pasta de zahar in culorile pe care aveti nevoie, puteti folosi pasta de zahar alba si amestecati cu culoare alimentara ( eu cumpar doar gama Wilson, mi se pare cea mai buna). Pentru a face un tort din pasta de zahar este foarte important sa aveti ustensilele necesare lucrarii in pasta de zahar, altfel veti reusi bineinteles dar va fi foarte greu sa va iasa exact. De asemenea, pentru a lucra pasta de zahar usor si fara sa se lipeasca de forme, sau masa, sau de maini, aveti nevoie de Cellulose Gumm, imi cer scuze dar nu stiu cum as putea sa o numesc in romana, este ca pudra, se pune putin in palme sau pe suprafata unde lucrati pasta si astfel nu se va lipi. De asemenea, cand pregatiti pasta de zahar pentru a acoperi torul, e bine o intindeti pe o bucata de silicon ( exista special pentru patiserie) caci astfel cand veti acoperi tortul, veti ridica aceasta suprafata de silicon impreuna cu pasta de zahar si acoperiti tortul foarte usor ; neavand acest platou in silicon, veti risca sa rupeti foia din pasta de zahar cand o veti ridica de pe suprafata pe care ati lucrat ( mi s-a intamplat). Cand lucrati cu mai multe culori din pasta, e indicat sa le tineti inchise in pungi de plastic pentru a nu se intari.

Acum ca aveti informatiile necesare pentru pasta de zahar, sa incepem cu decorarea tortului « fals » ( torturile false si platoul final se gasesc in magazinele de specialitate pentru patiserie sau pe internet). Asezati primul tort fals pe platoul final dar nu inainte de a pune cateva bucati mici din pasta de zahar in cateva locuri pe platou, ungand cu putina apa ( cu o pensula) pentru a se lipi si sa nu alunece tortul. Pregatiti foia din pasta de zahar, nu veti reusi cu una, deci veti face 2 pe care incercati sa le uniti fara sa se vada folosind « slefuitorul » special pentru torturile din pasta de zahar. Dupa ce ati acoperit primul tort, asezati al 2-lea si procedati la fel. Acum incepe imaginatia ! Daca aveti forme din silicon adecvate, va fi mai usor, dar atentie folositi acea pudra pentru ca altfel nu va iesi pasta din forma ! Ca sa fac o ancora, am incercat de 8 ori pana mi-a iesit, si tot ce vedeti decor in acest tort, nu mi-a iesit din prima, am stricat de multe ori formele pana am obtinut ceea ce doream, din acest motiv, e bine sa fiti linistita si sa aveti timp de a va ocupa. Cand avem formele dorite gata, le lipim pe tortul fals folosind o pensula umeda.

Cand torturile false sunt gata, puteti incepe sa faceti crema de ciocolata :

Puneti intr-o oala mai mica faina cu zaharul, iar aceasta olita o puneti intr-una mai mare cu apa pe foc mic ( bain-marie), apoi adaugati laptele caldut si amestecati pana devine o crema. Bateti galbenusurile separat apoi luati putina crema si adaugati la galbenusuri dupa care turnati in crema. Lasati sa fiarba cca 4-5 min dupa care luati de pe foc, scoateti din oala mare cu apa si adaugati jumatate din ciocolata si amestecati pana devine omogen. Lasati sa se raceasca. Topiti si cealalalta jumatate de ciocolata in bain-marie si lasati sa raceasca de asemeni. Mixati untul topit cu zaharul bine, apoi adaugati ciocolata topita doar daca s-a racit, altfel se va strica compozitia ! Adaugati si crema si amestecati pana devine omogena compozitia.

Taiati blaturile cu un cutit foarte ascutit (sau mai bine daca aveti cel special pentru tort) in 2 sau 3 parti, depinde cum vreti sa fie blatul. Pe un support, asezati primul strat de blat si puneti crema, incercati sa divizati in mode gal sa va ajunga pentru tot tortul tinand cont de faptul ca NU se pune crema pe ultimul strat la suprafata. Eu am folosit cele 2 blaturi pentru a face un tort inalt de 10 cm pentru a fi simetric cu torturile false. Cand puneti al 2-lea strat de blat, inainte de a pune crema, stropiti cu putin lapte ( in cazul in care nu vor fi si copii care vor manca din acest tort, puteti adauga o lingura de coniac inn lapte) apoi crema, si tot asa pana terminati straturile de blat, dar atentie, Nu stropiti cul apte ultimul, e nevoie sa fie rigid pentru a tine pasta de zahar. Pentru suprafata si de jur imprejur( am uitat de jur imprejur), folositi un ganash, (se va tine mult mai bine pasta) si puneti tortul la frigider pana a doua zi cand se va intari si veti putea decora cu pasta de zahar. Veti decora folosind pasii care i-am explicat mai sus, inainte de fi dat sarbatoritului, tortul nu il veti mai pune la frigider pentru ca se va intari pasta si nu veti putea taie tortul ! Nu va speriati, nu se va strica !

 

 

 


 

 

 

 

TIPS-URI

1

Blaturile, cand sunt reci, le puteti infasura in folie de plastic si sa le tineti la frigider pana la 2 saptamani.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Marin" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Aniversar Cu Rodie Si Champagne Buttercream