Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)

de anisoara in Conserve, 17 Aug 2010 | 21387 vizualizari

 

Aceste vanata marinata este foarte gustoasa, dar totodata este destul de capricioasa la pastrare pentru sezonul de iarna. E necesar, sa fie pastrate sub un capac cu un pres greu LA O TEMPERATURA CONSTANTA. Daca aveti beci , si sunteti convinsi, ca temperatura lui este mereu joasa si constanta , se pot prepara in cantitati mai mari si puse la pastrare. Daca nu - atunci se prepara acum in toamna si savurati placerea acestui gust nemaipomenit , si aceasta combinatie de legume marinate. Aveti in vedere, ca aceasta vanata este cu gust dulce acrisor , cu gust de marinada. Nu este cu gust acrisor - murate . Aceasta este alta tehnologie de preparare , si va fi descrisa in alta receta.

 

INGREDIENTE

  • 4-5 bucati de vinete mari
  • 3 kg de varza proaspata
  • 500-600 gr de morcov
  • 0.5 litru de ulei fara miros
  • 1-2 buc. ceapa mare
  • 10-12 crengi de telina
  • Sucul de la 2 lamai
  • 100 ml otet alb 0.3- 0.6 %
  • ]Marar  proaspat( optional)
  • 2 linguri mari de miere de albina
  • Sare dupa gust
  •   Boabe de piper aromat
  • Piper negru maruntit
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata):

Vinetele se spala si se oparesc (se fierb) timp de 5 minute –din momentul fierberii. Se scot atent pe un platou mare , se lasa putin sa se raceasca si se face o taietura intr-o parte dealungul lor si se desfac. Se aranjeaza toate vinetele cu miezul in jos si se pun sub un pres.

Tava cu vinetele  sub pres se pune putin inclinata, ca sa se scurga sucul amarui al lor. In acest timp, va ocupati de prepararea verzei cu morcov. Varza se taie printr- o razatoare speciala  sau cu un cutit ascutit bine. Morcovul se rade prin razatoare. Se pune varza intr.-un vas mare si larg , se sareaza dupa gust si se framanta cu mainile ,pentru ca sa lase sucul ei, ea devine umeda. Se adauga tot morcovul dat prin razatoare si se amesteca bine. daca vi se pare ca morcovul este prea mult, puteti sa-i scadeti cantitatea . Se tooarna  peste varza sucul de la 2 lamai si se amesteca. Se gusta varza obtinuta si se vede daca  va place gustul  acrisor si saratel al varzei.  Daca se foloseste  otetul de masa  atunci se adauga in primul rand ,numai jumatatea din portiunea recomendata si se amesteca foarte bine. Gustati si asteptati sa vedeti gustul varzei la urma , dupa ce va fi adaugat totul.  Si atunci veti decide , cat de acra doriti sa fie varza. O spun , pentru ca nu stiu, ce otet o sa folositi. Eu folosesc 100 de gr de otet alb de masa, pentru ca acest otet atenueaza gustul acru al produselor ,dar nu le reda si mirosul lui. Aparte se prajeste toata ceapa cu 300 ml de ulei. 200 ml ramase se vom folosi  la urma.
Dupa aceasta se inlatura toata ceapa prajita si in uleiul cald se adauga mierea de albina. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana se topeste toata mierea.

Totul se toarna peste varza taiata , se adauga dupa gust piper negru macinat si se amesteca foarte bine. Se lasa toata masa sa-si imbibe gustul pentru o jumatate de ora. Se gusta varza , si daca doriti sa obtineti un gust mai acru , se adauga cealalalta parte de otet.


Fiecare vanata scursa bine de sucul amarui se umple cu umplutura  preparata din varza si se leaga cu crengute de leustean sau telina. Daca aveti ardei mari , se poate acoperi cu o jumatate de ardei dulce si la fel, se leaga cu crengute.

Toate vinetele umplute se aranjeaza una langa alta  sau una peste alta intr-un vas emailat sau de sticla. Se pune un capac cu diametrul mai mic peste ele si deasupra se adauga o greutate. Se lasa pentru jumatate de ora pentru ca vinetele sa se aseze bine. Pe urma scoatem capacul si turnam uleiul ramas peste ele ,ca sa acopere toata vanata. Se pune capacul si presul deasupra lor. Vasul se pune la pastrare intr-un loc racoros . Peste 2 zile puteti sa serviti din vanata preparata.

FOARTE IMPORTANT: ca vanata sa-si pastreze  acelasi  gust pentru un timp mai indelungat e necesar sa fie pastrata la o temperatura constanta si sub pres , cum a fost descris. In caz contrar isi va schimba gustul si se va inacri.

Daca doriti sa preparati in cantitati mari, deasemenea se poate steriliza ( intr-un vas mare cu apa) in borcane mai mari de 1 litru , timp de 1-1.5 ora pana sucul din borcane va deveni limpede. Aveti in vedere, ca in timpul sterilzarii lor , ele vor scadea considerabil, de aceia staruiti-va sa le apasati bine in borcane , pentru ca sa incapa mai multe. Cand deschideti borcanul, pastrati-l tot timpul in frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

anisoara 1

20.08.2010, 09:02

Daca te-a impresionat aceasta receta, prepara numai 2 vinete, punele la marinat , si savureaza placerea acum , cat este sezonul lor. Pastreaza-la in frigider intr-un vas asub pres.

anisoara 1

20.08.2010, 09:05

Nadina , din suflet iti multumesc pt urare. Din pacate , sotul nu mai este printre noi de 2 ani. Dar noi traim, si savuram fiecare clipa a vietei. Ceiea , ce-ti doresc si tia din suflet.

adry88 1

23.05.2011, 11:27

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Varza murata pentru ciorbe