Zacusca

de anaiordan in Zacusca, 12 Aug 2009 | 30766 vizualizari

 

Reteta de zacusca am luat-o de la Radu Anton Roman, dar am adaptat-o dupa gusturile mele. Radu Anton Roman foloseste rosii, gogosari rosii, ardei iute, usturoi si 2kg de ceapa, iar eu am folosit suc de rosii, ardei capia copt, 1kg de ceapa si fara ardei iute si usturoi (de el am uitat.....ar fi fost bun si cu el).

 

INGREDIENTE

  • 3 kg vinete (la mine au fost 10vinete-3.2kg)
  • 2 kg ardei capia rosu (la mine au fost 2.6kg...cum am pus in punga)
  • 1 kg ceapa (iarasi a fost 1.2kg..cum am pus in punga)
  • 2 l suc de rosii
  • 500 ml ulei (eu am folosit de masline)
  • sare - 2 linguri la 3 litri de zacusca
  • piper, boia dulce/picanta dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca:

Am copt vinetele si ardeii, am copt intai vinetele pentru a le putea lasa sa se scurga de zeama cat se coc ardeii.

Am tocat ceapa la robot, apoi ardeii i-am tocat si pe iei la robot, si vinetele tot la fel le-am dat la robot pentru a mai scuti din timp.

Se pune la calit ceapa cu uleiul pana ce ceapa devine sticloasa, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa cateva  minute pana da in clocot. Cantitatea sucului de rosii se poate ajusta dupa cat de groasa vreti sa va iasa zacusca. Ar fi bine sa puneti doar un litru jumatate acum si dupa ce adaugati ardeii si vinetele sa mai puneti daca considerati ca e prea groasa. Eu am facut greseala sa il pun pe tot dupa ce s-a calit ceapa (ceapa a mai lasat si ea apa...) si a iesit un pic mai zemoasa, dar buna.

Dupa ce sucul a dat intr-un clocot se pun ardeii si vinetele tocate. Se lasa la fiert o ora la foc mic si se mai mesteca din cand in cand sa nu se lipeasca (eu am avut oala noua si nu mi s-a lipit...cred ca data viitoare nu voi mai avea noroc :D )

Cam cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga sarea, boiaua si piperul.

Eu am pus-o fierbinte in borcane. Borcanele erau reci si pentru a nu se sparge de la zacusca fierbinte le-am pus in apa calda in timp ce le-am umplut. Si am avut doar borcane mari de 800g si mi-au iesit 6...de fapt atatea aveam...cred ca ar fi iesit 7, ca restul l-am pus intr-o casoleta si parea a fi inca un borcan.

 

Pofta buna si succes in prepararea retetei de zacusca :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

anaiordan 1

08.10.2009, 17:00

ce bine suna....eu vreau sa incerc sa pun peste in sos tomat...stiti cum sunt conservele alea pe piata...oricum...cred ca ar fi si mai bun ceva legume coapte

Swanheart 1

01.10.2010, 10:13

Arata bine! Astazi fac si eu cateva borcanele! Am tot facut pana acum, dar asa cat mancam de 2-3 ori din ea. Eu pun si ardei iute - iese putin picanta, si cateva frunze de dafin - ii da o aroma deosebita. Eu o bag in cuptor, pana iese uleiul la suprafata, si nu stropeste, nu trebuie amestecat in ea... Tin minte ca maica-mea o fierbea intr-o bucatarioara de vara pe soba, si ma punea sa stau langa cratita si amestec continuu - aveam senzatia ca stau acolo toata ziua, si nu mai fierbe nicicum zacusca...

Rodie 1

07.10.2010, 23:52

mananc zilnic zacusca, nu ma mai satur de ea. Sotul imi tot spune sa ma opresc dar este foarte buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de macrou